:P
ICSP: Jak widać dziś na forum pojawiło się mało zadanek dlatego pomyślałem że forumowicze mogą poczuć
się zawiedzeni. Podaje wiec jedno zadanko dla zabawy

Ten kto pierwszy rozwiąże może podać następne itd.
Zadanie
Pokaż, że jeżeli na czworokącie o długościach boków równych a,b,c,d można opisac okrą oraz
wpisać w niego okrąg to pole tego czworokąta jest równe :
√a*b*c*d
23 gru 23:34
toja:
Co to jest "okrą" ?
23 gru 23:36
ICSP: okrąg oczywiście
23 gru 23:37
toja:
23 gru 23:38
23 gru 23:38
ZKS:
Niestety będę musiał poczekać aż ktoś rozwiąże to zadnie.
23 gru 23:52
ICSP: Jak chcesz
ZkS mogę ci dać podpowiedź. Jednak sądzę że
toja zaraz to zrobi

Takie zadanko nie powinno jej sprawić żadnego problemu
23 gru 23:57
ZKS:
Na pewno nie sprawi ale ja to bym musiał męczarnie przechodzić i nic z tego i tak nie wyniknie.
24 gru 00:09
ICSP: Nie przesadzaj

Chyba nie jest aż tak źle
24 gru 00:14
toja:
Hehe

Proste jak :" .............."
Z warunku opisania okręgu mamy: a+c= b+d
Z warunku wpisania okręgu P=
√(p−a)(p−b)(p−c)(p−d)
| | a+b+c+d | | a+c+a+c | | b+d+b+d | |
p= |
| = |
| = a+c= |
| = b+d |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
i mamy: P=
√(a+c−a)(b+d−b)(a+c−c)(b+d−d)=
√a*b*c*d
c. n.u.
24 gru 00:21
ZKS:
Powiem Ci że jest tak źle.

Jedyne co wiem na temat to jeżeli można opisać okrąg to
a + c = b + d jeżeli można wpisać okrąg to α + γ = β + δ nic więcej.
24 gru 00:21
ICSP: Brawo
toja
Teraz możesz dać swoje zadanie
24 gru 00:23
rumpek: Wzór Brahmagupty sprytne, bardzo sprytne
24 gru 00:24
toja:
24 gru 00:26
toja:
Wykaż,że dwusieczne sąsiednich kątów równoległoboku przecinają się pod kątem prostym
24 gru 00:33
rumpek:
oznaczmy sobie 2α; 2β
przez podział dwusiecznych mamy: α + β + γ = 180
o
z własności równoległoboku (kąty przyległe − dowód) wiemy, że 2α + 2β = 180
o / : 2
α + β = 90
o
90
o + γ = 180
o
γ = 90
o
c.n.u.
czyli faktycznie pod kątem prostym

nawet nie ma co bić braw
24 gru 00:37
ZKS:
Hmm to znowu sobie popatrzę jak ktoś rozpyka to zadnie.
24 gru 00:37
toja:
No to bez brawa

→
24 gru 00:38
rumpek: przyległe = przeciwległe* taki mały chochlik
24 gru 00:38
ZKS:
To są fanfary =

.
24 gru 00:39
24 gru 00:40
rumpek: ZKS a tak z ciekawości na maturze rozszerzonej zrobiłeś ten dowód co był

?
24 gru 00:41
Kris: Wrzucaj kolejne zadanko
24 gru 00:43
ZKS:
Narysowałem to co miałem po pisałem coś ale pewnie mi nie uznali albo dali 1pkt za rysunek
hehe.
24 gru 00:43
rumpek:
24 gru 00:45
ZKS:
Tutaj już Mickiewicza niestety nie miałem jakoś wena się urwała przy tym temacie.
24 gru 00:47
toja:
24 gru 00:47
ICSP: toja ostatnio to zadanie z dwusiecznymi robiłem koleżance która jest w gimnazjum.
Rozpylane w 30s xD
24 gru 00:48
rumpek: a na podstawowej dobrze było z dowodem? dla mnie dowody są najgorsze

a najlepsza algebra i po troszeczku już prawdopodobieństwo
24 gru 00:49
ZKS:
Cicho powiedz że trochę dłużej.

Może jak bym się zastanowił z 5 minut co najmniej to bym je
zrobił albo i nie.
24 gru 00:49
toja:
To jedno z zadań z testu gimnazjalnego
24 gru 00:51
rumpek: dlatego nie ma co bić braw
24 gru 00:55
ZKS:
toja na pewno z testu mi się wydaje że to było z matur z lat 70.
24 gru 00:55
toja:
zad1/ Dla jakich n naturalnych liczba
n2+12n +17 jest kwadratem liczby naturalnej ?
zad2/Wykaż,że liczba 1234567892 +1 nie jest kwadratem liczby naturalnej
zad3/ Rozwiąż w liczbach całkowitych
2x2*3y= 12x
zad4/ Wykaż,że dla a,b,c∊R
3(a2+b2+c2) ≥(a+b+c)2
24 gru 00:59
ZKS:
Kiedyś będę musiał sobie porobić dowody z geometrii aby nie być debilem matematycznym ale
niestety teraz jestem.
24 gru 01:00
toja:
Dobrej nocy wszystkim
24 gru 01:03
ZKS:
n
2 + 12n + 17 = k
2
n
2 + 12n + 36 − 19 = k
2
(n + 6)
2 − k
2 = 19
(n + 6 − k)(n + 6 + k) = 19
Dalej to już łatwe.
24 gru 01:04
toja:
Ejj
ZKS , to są zadania dla przyszłych ( anie przeszłych ) maturzystów!
Daj Im się wykazać
24 gru 01:06
rumpek: no właśnie

nie zabieraj mi "chleba"
24 gru 01:07
toja:
24 gru 01:07
ZKS:
Przepraszam.

Już właśnie zaczynałem kolejne robić.

Chciałem jakoś się odbudować po
dowodach geometrycznych.
24 gru 01:08
Vax: 1) n
2+12n+17 = k
2 ⇔ (n+6)
2−19 = k
2 ⇔ (n+6−k)(n+6+k) = 19 ⇔
{n+6−k = 1
{n+6+k = 19 ⇔
{n = 4
{k = 9
2) 123456789
2+1 = 4
2+1 = 2 (mod 5) a 2 jest nieresztą kwadratową mod 5.
3) 2
x2*3
y = 2
2x*3
x, skąd wynika (z jednoznaczności rozkładu liczby na czynniki
pierwsze), że x
2 = 2x , x=y, czyli x=y=0 v x=y=2.
| | 1 | |
4) 3(a2+b2+c2) ≥ (a+b+c)2 ⇔ a2+b2+c2 ≥ ab+ac+bc ⇔ |
| ((a−b)2+(a−c)2+(b−c)2) ≥ 0 |
| | 2 | |
qed.
24 gru 01:08
rumpek: Zad 1.
n = 4 (
ZKS podał jak rozwiązać więc teraz tylko wynik

)
24 gru 01:08
ZKS:
Ach uwielbiam nierówności to ją sobie na karteczce napiszę.
24 gru 01:08
Vax: A sorry...
24 gru 01:08
rumpek: no to
Vax mam już po Świętach
24 gru 01:08
ICSP: W sumie
Vax jest przyszłym maturzystą

Teraz problem co będzie jak on wrzuci zadanie
24 gru 01:09
Vax: Nie no zacząłem pisać tamto i nie zauważyłem, że napisaliście żeby nie pisać
24 gru 01:10
ZKS:
Vax chcesz nierówność jakąś?
24 gru 01:11
Vax: No możesz dać, w sumie zaraz będę leciał spać to ktoś może jakieś zadanko za mnie wrzucić
24 gru 01:11
toja:
24 gru 01:11
ZKS:
Niech x, y, z będą dodatnimi liczbami rzeczywistymi spełniającymi warunek x
2 + y
2 + z
2 = 1.
| | 1 | |
Udowodnij, że x2yz + xy2z + xyz2 ≤ |
| . |
| | 3 | |
Takie łatwe.
24 gru 01:14
rumpek:
no fajne fajne, tylko już chyba kiedyś robiłem podobne. Dobra będę spadał bo od rana trzeba
szykować i pomagać

także jakby nie było zrobione to zrobie jutro koło 22

Wesołych Świąt
24 gru 01:16
Vax:
Ale z qm−am i qm−gm mamy odpowiednio:
| | x2+y2+z2 | | 1 | | x+y+z | |
√ |
| = √ |
| ≥ |
| ⇔ x+y+z ≤ √3
|
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | x2+y2+z2 | | 1 | | 1 | | 1 | |
√ |
| = √ |
| ≥ 3√xyz ⇔ xyz ≤ |
| √ |
| , skąd:
|
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
xyz(x+y+z) ≤ |
| √ |
| *√3 = |
| qed.
|
| | 3 | | 3 | | 3 | |
24 gru 01:17
ZKS: | | 1 | | 1 | |
(x4 + y4 + z4) ≥ |
| (x2 + y2 + z2)2 = |
| więc |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
1 = (x2 + y2 + z2)2 ≥ |
| + 2(x2yz + xy2z + xyz2) |
| | 3 | |
24 gru 01:21
źdźbło: toja jest bardzo sympatyczna sądząc po emotkach
24 gru 13:27