zadanie z tekstem
Kris: Dwie pracownice urzędu pocztowego miały ostemplować pewną partię listów. Stemplowanie listów
pierwsza urzędniczka rozpoczęła o godzinie 8.00 ,a druga o godzinie 9.00 . O godzinie 11.00
panie stwierdziły, że pozostało im jeszcze do ostemplowania 45% listów. Po ukończeniu pracy
okazało się, że każda z urzędniczek ostemplowała tyle samo listów. Oblicz w ciągu ilu godzin
każda z pań ostemplowałaby sama wszystkie listy.
Ma ktoś pomysł jak to rozwiązać?
odp to
x=10 i x=8
23 gru 21:30
Kris: x=10, y=8 poprawka.
23 gru 23:40
23 gru 23:46
toja:
x −−− czas pracy pierwszej Pani, x>0 ( do 11−ej przepracowała 3 h
y −−− czas pracy drugiej , y>0 ( do 11−ej " " 2 h
| | 1 | | 1 | |
i |
| = |
| bo pierwsza pracowała 1 h dłużej |
| | x−1 | | y | |
rozwiąż ten układ równań i po bólu
23 gru 23:46
Kris: dziękuje, wesołych świąt
23 gru 23:57
toja:
Wzajemnie
24 gru 00:03