Błąd bezwzględny
Adam: Przybliżenie z nadmiarem liczby x jest równe 26,19, a błąd bezwzględny tego przybliżenia jest
równy 2.91. Oblicz błąd procentowy tego przyblizenia.
I wg mnie powinno byc tak
x= 26.19+2.91=30
B.bezwgledny %= (2.91 / 30)x100%=9.7%
Natomiast w odpowiedziach jest ze (2.91/23.28)x100%=12.5%
Które rozwiązanie jest dobre?
23 gru 22:48
toja:
x −− wartość rzeczywista < 26,19 bo przybliżenie z nadmiarem
opuszczając moduł należy zmienić znaki pod modułem
zatem:
Bb = | x −26,19|= 2,91 ⇒ −x +26,19= 2,91 ⇒ x= 23,28
dokończ..........
23 gru 22:56
23 gru 22:59
Adam: Więc jak będzie w końcu? Dobre jest rozwiązanie Toji?
23 gru 23:24
toja:
Super dobre

wątpisz w to?
23 gru 23:24
Adam: Noo. Wg mnie powinno być 26.19+2.91=30
Przybliżano liczbe 26.19 do dziesiatek wiec wychodzi 30 a blad bezwzgledny 2.91.
Jak mozna przyblizac 23.28 zeby wyszedl blad bezwgledny 2.91 ? Jak juz to 3.28.
23 gru 23:30
toja:
|23,28 −26,19|= |−2,91|= 2,91
23 gru 23:32
Adam: |30−26.19|=2.91
24 gru 00:29
toja:
To co napisałeś , to przybliżenie z niedomiarem !
24 gru 00:35
toja:
Czy teraz już jasne?
24 gru 00:40
Adam: No tak ale do czego można przybliżać 23.28 zeby wyszlo 26.19
24 gru 00:45