matematykaszkolna.pl
nierówności logarytmiczne Malwinka: log2(log3x)<0
22 gru 22:06
Krzysiek: log2 (log3 x )<0 log2 (log3 x) <log2 1 log3 x <1 log3 x <log3 3 x<3
22 gru 22:08
Malwinka: w odpowiedziach pisze x∊(1,3)
22 gru 22:09
Basiek: No owszem BO: Zaczynamy od dziedziny emotka x>1 w tym przypadku
22 gru 22:11
Malwinka: x>1 ?
22 gru 22:13
Basiek: https://matematykaszkolna.pl/strona/217.html Mój błąd. Hm, bredzę x>0 i x≠1 to wychodzi Ci z założeń tego "wewnętrznego nawiasu" a dla całości tym b będzie cały log3 x, i log3 x>0 i z tego wychodzi najwyraźniej x>1
22 gru 22:15
ZKS: Dziedzina to x > 0 ∧ log3x > 0 x > 0 ∧ x > 1 ⇒ x ∊ (1 ; )
22 gru 22:15
Basiek: ZKS No wreszcie jakiś autorytet ^^ Witaj
22 gru 22:16
ZKS: Witam Basiek! emotka Jaki znowu autorytet.
22 gru 22:26
Basiek: Jak to jaki. Ktoś się tu w końcu zna na rzeczy, w takich przypadkach Tobie wierzę bardziej niż sobie. Hm, miło, że wyliczyłeś za mnie tę dziedzinę. Ta 1−nka bierze się z wykresu log. , dobrze pamiętam?
22 gru 22:29
ZKS: To już zależy możesz odczytać z wykresu lub po prostu obliczyć. emotka log3x = 0 ⇒ x = 30 ⇒ x = 1 Ale my mamy nierówność więc wystarczy zmienić znak z = na >.
22 gru 22:32
Basiek: Tadam! − łapię emotka Dzięki. Zostałam kolejny raz oświecona.
22 gru 22:34
ZKS: Podziękuj Jakubowi za stworzenie tej stronki. emotka
22 gru 22:37
Basiek: Forum chyba niestety nie ma wbudowanej takiej opcji Z drugiej strony, wiesz, że gdyby nie było tu osób, które pomagają, to to forum i tak niewiele by wnosiło emotka Stąd wypadałoby podziękować wszystkim użytkownikom i Jakubowi, oczywiście. emotka
22 gru 22:49
ZKS: Oczywiście masz rację gdyby nie było tutaj ludzi którzy bezinteresownie pomagają a jest tutaj sporo tych osób i przeważnie Ci sami i na pewno wszyscy wiedzą o jakie osoby chodzi to by nie wiele dało forum ale trzeba się cieszyć że na tym świecie jeszcze istnieją tacy ludzie. emotka
22 gru 22:56
Basiek: No, otóż właśnie się cieszę. Udaję coraz mądrzejszą. Świetnie mi idzie.
22 gru 22:59
ZKS: Widzę że chcesz jakieś zadanko?
22 gru 23:05
Basiek: hahaha, jaasne. To niemal moje marzenie
22 gru 23:06
ZKS: Tak myślałem że teraz tylko tego pragniesz jakiegoś zadanka do zrobienia.
22 gru 23:08
Basiek: Widzisz, jak Ty mnie swietnie znasz
22 gru 23:09
ZKS:
 1 1 
7(x +

) − 2(x2 +

) = 9
 x x2 
Takie proste równanie do rozwiązania. emotka
22 gru 23:14
Basiek: Pierwszy raz widzę taki przykład, co oznacza brak schematów w mojej głowce=> będzie ciężko, aczkolwiek dziękuję. I nie pisz słowa "proste", gdy coś takie nie jest
22 gru 23:17
ZKS: Jeżeli złapiesz o co chodzi to zobaczysz że proste może z początku wydawać się trudne ale takie nie jest. emotka
22 gru 23:21
rumpek: czołem ZKS emotka też pierwszy raz widzę takie równanie ale takie pytanie będą dwa rozwiązania?
22 gru 23:25
Basiek: W to jestem w stanie uwierzyć. Zasłużyłam na jakąś podpowiedź?
22 gru 23:25
Basiek: Albo czekaj. Jak nie doliczę za 10 min, to mi podpowiesz
22 gru 23:28
Krzysiek: nie znam się zbytnio na rozwiązywaniu takich zadań, ale po wymnożeniu obustronnie przez x2 mamy równanie czwartego stopnia o pierwszym współczynniku i ostatnim równym −2 , więc poszukałem dla 1,−1,2,−2,1/2,−1/2 i coś wyszło emotka
22 gru 23:31
ZKS: Cześć rumpek tak dwa rozwiązania będą i dwa zespolone.
22 gru 23:31
rumpek: ta ta mów mi więcej o zespolonych szczerze nawet o tym jeszcze nie czytałem ale coś na
 1 
szybko wyszło −2 i −

ale zapewne pomyliłem się w znaku
 2 
22 gru 23:33
ZKS: Krzysiek tak się tego typu zadań nie robi jest na to ładny sposób. emotka
22 gru 23:33
ZKS: W znakach się pomyliłeś. emotka
22 gru 23:34
rumpek: ZKS ze zmienną t można kombinować?
22 gru 23:34
ZKS: .
22 gru 23:35
Krzysiek: ZKS wiem że zapewne można było to ładnie pozwijać, ale w ten sposób w tym przykładzie akurat nie było jakiś strasznych rachunków
22 gru 23:35
ZKS: Tylko nie rozwiązuj tutaj bo Basiek nie będzie miała przyjemności z rozwiązania równania. emotka
22 gru 23:36
Basiek: Ja doszłam do wielomianu −2x4 +7x3 −13x2 +7x−2=0 i tak oto spoczęłam na laurach. Tadam.
22 gru 23:36
ZKS: Ale chodzi o to żeby znaleźć łatwy sposób a nie przemnażać wszystko.
22 gru 23:37
rumpek:
 1 1 1 
(x +

)2 = x2 + 2 +

= (x2 +

)− 2
 x x2 x2 
ZKS jak to będzie dobrze to wiesz już chyba jak to pociągnąłem emotka
22 gru 23:38
ZKS: Basiek właśnie można tak zrobić tylko pamiętasz jak się dodawało i odejmowało te same wyrażenia żeby coś złożyć do wzorku? emotka
22 gru 23:38
Basiek:
 1 
Nie przemnażałam wszystkiego, wyciągnęłam sobie (x+

) a potem... no, nawet nie dużo
 x 
mnożenia było, bo wszystko /*x2 Co nie zmienia faktu, że jakoś tak pierwiastków znaleźć nie mogę
22 gru 23:39
ZKS: O to chodziło rumpek. emotka emotka
22 gru 23:40
rumpek: No to wiem gdzie jest błąd pisałem, że w znaku xD
 1 1 1 
(x +

)2 = x2 + 2 +

= (x2 +

)+ 2 emotka
 x x x2 
22 gru 23:40
rumpek: No to starczy na dzisiaj
22 gru 23:41
ZKS: Ja też napisałem że w znakach.
22 gru 23:42
rumpek: No to potem już tylko przemnożyć zmienna t i wsio emotka
22 gru 23:43
ZKS: To teraz Basiek spróbuj to zrobić chodzi mi o łatwy sposób. emotka 2x4 − 9x3 + 14x2 − 9x + 2 = 0
22 gru 23:45
Basiek: czekaj, czekaj Ja sobie tamto dokończę z obliczeniami
22 gru 23:45
ZKS: Okej. Dokończ tamto a rumpek pewnie i to już zrobił? emotka
22 gru 23:47
rumpek: Nie przedtem liczyłem ale w znaku się pomyliłem a znowu liczyć się nie chce Najważniejszy dla mnie to pomysł na rozwiązanie
22 gru 23:48
ZKS: Te równania nazywają się równaniami symetrycznymi. emotka
22 gru 23:50
ZKS: Wtedy można takie podstawienia stosować jak w poprzednim zadaniu. emotka
22 gru 23:50
Basiek: Ech. Do śmierci to zrobię. Aczkolwiek matematykiem nie zostanę nigdy.
22 gru 23:52
ZKS: I jak tam zrobiłaś to pierwsze równanie?
22 gru 23:54
Basiek: Ekhem... wychodzą mi śliczne, aczkolwiek niemądre bzdury Drop out!
22 gru 23:55
ZKS: To zapisuj tutaj jak robisz to się poprawi i naprowadzi na rozwiązanie. emotka
22 gru 23:59
Basiek: Jestem chyba za głupia, żeby znaleźć tak wzór, a przy rozkładzie 14 poprzez mnożenie, nie chce mi się zgodzić przy "wyciąganiu" nic 2x4−9x3+2*9x2−2*2x2−9x+2=0 jak rozumiem nic mi nie daje?
23 gru 00:06
Basiek: Hm, doszłam do następującej postaci: 2x(x+9)(x−2)(x+2)(x2+1)=0 ...
23 gru 00:11
ZKS: Zakładamy że x ≠ 0 bo widzimy że x = 0 nie spełnia równania więc dzielimy obustronnie przez x2 dostajemy stąd:
 1 1 
2x2 − 9x + 14 − 9

+ 2

= 0
 x x2 
I teraz spróbuj to złożyć do wzorów. emotka
23 gru 00:13
Basiek: emotka Doszliśmy do momentu, w którym rozbolała mnie głowa
23 gru 00:16
ZKS: Hehe przesilenie informacji tak czasem bywa.
23 gru 00:17
rumpek: ZKS jak u Ciebie dowody geometryczne stoją ? lubisz je? na maturce nie było problemu? emotka
23 gru 00:18
Basiek: Wiesz co? zapisałam na kartce, jutro spróbuję zrobić emotka Obiecuję. Czy moje "obliczenia" są całkowicie błędne tam u góry?
23 gru 00:18
ZKS: rumpek wszystko oprócz tego Godzio albo ICSP Ci na pewno z tym działem pomogą ale u ostatniej osoby jakiej byś mógł oczekiwać pomocy to ja.
23 gru 00:22
rumpek: masz może jakieś takie typowo maturalne?
23 gru 00:23
ZKS: Basiek zapisuj jak do tego doszłaś bo niestety ale nie mogę znaleźć błędu gdzie go popełniłaś. emotka
23 gru 00:23
Basiek: http://www.arturczuja.cba.pl/pliki/gd1.pdf Masz 36 zadań. Jak skończysz, to się odezwij, co?
23 gru 00:24
ZKS: Zadanie czy mam? Nigdy nawet ich nie przerabiałem ogółem średnio lubię planimetrię i przestrzenną. emotka
23 gru 00:25
rumpek: No zadania z dowodów geometrycznych takie typowo maturalne emotka Basiek których nie wiesz emotka pierwsze 10 wiem jak zrobić patrze dalej emotka
23 gru 00:27
ZKS: rumpek jeżeli będziesz chciał zadnie na udowodnienie to mogę poszukać bo na pewno coś znajdę z rozszerzenia. emotka To Basiek zapisz jak doszłaś do tamtej postaci iloczynowej i nawet zobacz że coś się nie zgadza bo wyjściowa sytuacja jest stopnia 4 a Ty masz stopnia aż 6. emotka
23 gru 00:29
Basiek: to tak 2x2(x2−2)+9x(2x2+2)=0 2x2(x2−2)+9x(2x2+2)=0 I tu... uświadomiłam sobie, że zrobiłam błąd z rzędu "kardynalnych". To by było na tyle
23 gru 00:29
rumpek: Basiek no to zadanie będziesz NA PEWNO wiedziała jak zrobić emotka "Wykaż, że dla dowolnego kąta ostrego α prawdziwa jest nierówność tg2α + ctg2α ≥ 2."
23 gru 00:31
Basiek: Rumpek Ja na to nawet nie patrzyłam, wygooglowałam Ci to, ku uciesze. Szczerze mówiąc miałam nadzieję pozbyć się Ciebie na jakieś 5 min. (tak wiem, niemiła jestem) Ale wiem/ jestem przekonana, że zrobienie sobie tych 36 zadanek będzie dla Ciebie super zabawą. Toteż życzę Ci powodzenia.
23 gru 00:31
ZKS: rumpek: Wewnątrz czworościanu, którego wszystkie krawędzie mają taką samą długość, wybrano dowolnie punkt P, wykaż że suma odległości punktu P od wszystkich ścian bryły jest równa wysokości tego czworościanu. emotka
23 gru 00:32
rumpek: ZKS można coś z nie stereometrii emotka? Basiek ok pisz a jakbyś chciała rozwiązania do zadań tych udowodnij to pisz emotka
23 gru 00:33
Basiek: Dobrze, będę. Jutro, okej? Czeka mnie ranna pobudka. Jako, że od jakichś 30 min. jestem dorosła, to podejmuję pierwszą dorosłą decyzję w moim życiu− idę spać!
23 gru 00:35
rumpek: 18 lat dzisiaj stuknęło? Jeżeli tak to wszystkiego dobrego emotka emotka
23 gru 00:38
ZKS: To urodziny dzisiaj masz Basiek? emotka Za chwilkę zobaczę czy coś z planimetrii mam.
23 gru 00:38
Basiek: Od jakichś 30 min "świętuję" męcząc się nad kartką, ja głupia. Co do pytania− tak, dzisiaj, tak, 18−te. I tak, dziękuję emotka
23 gru 00:40
ICSP: Wszystkiego najlepszego emotka emotka emotka
23 gru 00:41
Basiek: A dzięki wielkie To teraz co? Mogę trochę oszukać i iść spać? emotka Dobranoc. Wam życzę, żebyście się nie zamęczyli na śmierć tymi zadaniami
23 gru 00:44
rumpek: Też już uciekam emotka Do usłyszenia jutro emotka
23 gru 00:45
ZKS: Również życzę wszystkiego najlepszego z okazji tych że ważnych 18−nastych urodzin nie wiedziałem że już taka staruszka z Ciebie! emotka Zdanej matury na 100% emotka .
23 gru 00:46
ZKS: To jak coś znajdę rumpek to Ci zamieszczę tutaj zadanie. emotka Bo nie wiem czy jutro wpadnę bo muszę troszkę pokreślić rysunków. emotka
23 gru 00:48
ZKS: Dany jest odcinek AB. Prowadzimy prostą k prostopadłą do odcinka AB i przecinającą ten odcinek w punkcie P1. Wykaż, że dla dowolnego punktu P należącego do prostej k wartość wyrażenia |PA|2−|PB|2 jest stała (to znaczy nie należy od wyboru punktu P).
23 gru 00:54
ICSP: |AP1| = x |BP1| = y |PP1 = z |AP|2 = x2 + z2 |PB|2 = y2 + z2 |AP|2 − − |PB|2 = x2 − y2 co nie jest zależne od z c.n.u. Ujdzie dowodzik?
23 gru 03:57
ICSP: ZKS dobry dowód?
23 gru 15:59
ZKS: Dowodu geometrycznego to niestety Ci nie sprawdzę ICSP krótko mówiąc jest głupi w tych sprawach. emotka
23 gru 17:39
ICSP: hmm To moze Eta lub toja sprawdzi mój dowodzik emotka
23 gru 19:21
toja: Hehe emotka poczekaj na Etę
23 gru 23:01
ICSP: Możesz ją poprosić aby przyszła? Słyszałem że macie kontakt poza forum emotka
23 gru 23:02
rumpek: myślę, że dowód emotka, zrobiłem tak samo tylko się trochę bardziej rozpisałem i napisałem skąd co emotka
23 gru 23:03
ICSP: Trzeba czekać na Etę dla całkowitego potwierdzenia emotka
23 gru 23:04
rumpek: emotka i wszystko jasne
23 gru 23:04
toja: emotka
23 gru 23:17
toja: Eta też potwierdziła
23 gru 23:18
ZKS: To jak Eta potwierdza to na pewno jest dobrze.
23 gru 23:22
toja:
23 gru 23:24
ZKS: Dla Ety Świąteczne emotka.
23 gru 23:25
toja: Dzięki emotka..... przekażę jej, może powiesi je na choince
23 gru 23:28
ZKS: To i od razu i do przekazania są pozdrowienia i życzenia świąteczne. emotka
23 gru 23:32
toja: Wzajemnie emotka radosnych Świąt i worek prezentów
23 gru 23:35
rumpek: + worek jabłek dla Ety emotka aby nie zabrakło w Nowym Roku emotka emotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotka emotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotka emotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotka emotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotka emotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotka emotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotka emotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotka emotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotka emotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotka emotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotka emotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotka emotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotka emotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotka emotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotka emotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotka emotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotka emotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotka emotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotka emotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotka emotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotkaemotka
23 gru 23:38
toja: rumpek ...... dzięki emotka rozbawiłeś mnie do łez emotka
23 gru 23:50
Pepsi2092: tg2α + ctg2α ≥ 2 sorry, że się tak wbijam bez uprzedzenia Niedawno bawiłem się w trygonometrię i chciałem sobie tak w ramach powtórki zrobić ten dowód, sprawdzi ktoś ? emotka Czyli dziedzina α≠ kπ2 , gdzie k∊C
sin2α cos2α 

+

≥ 2
cos2α sin2α 
sin2α*sin2α cos2α*cos2α 

+

≥2
sin2α*cos2α sin2α*cos2α 
sin4α+cos4α 

− 2 ≥0
sin2α*cos2α 
sin4α+cos4α 2sin2α*cos2α 

≥0
sin2α*cos2α sin2α*cos2α 
(sin2α − cos2α)2 

≥0
sin2α*cos2α 
No a z tego już łatwo wywnioskować i napisać piekną litanię emotka
23 gru 23:53
ZKS: Wystarczyło zrobić tak: tg2x + ctg2x ≥ 2 tg2x − 2 + ctg2x ≥ 0 (tgx − ctgx)2 ≥ 0
23 gru 23:56
rumpek: tg2x + ctg2x ≥ 2 tgx * ctgx = 1 / : tgx
 1 
ctgx =

/ ()2
 tgx 
 1 
ctg2x =

tg2x 
 1 
tg2x +

≥ 2
 tg2x 
Dziedzinę wypisujemy ... t = tg2x
 1 
t +

≥ 2 / * t
 t 
t2 + 1 ≥ 2t t2 − 2t + 1 ≥ 0 (t − 1)2 ≥ 0 Komentarz do tego i chyba wsio, bardziej o taką formę mi chodziłoemotka Niech Eta (tojaemotka ) sprawdzi jak może emotka
23 gru 23:57
Pepsi2092: Ale przećwiczyłem wzory przy okazji i sprowadzanie do wspólnego mianownika
23 gru 23:58
rumpek: no ZKS jeszcze prościej emotka (skorzystał z tgx * ctgx = 1)
23 gru 23:58
ZKS: Oczywiście jak sami widzicie jest wiele sposobów na udowadnianie nierówności. Na maturze jest przydatny czas więc polecam robić najłatwiejszymi a zarazem najszybszymi sposobami. emotka
24 gru 00:01
toja: Tym razem rumpek ZKS Cię "przebił"
24 gru 00:01
rumpek: emotka ale dowód
24 gru 00:03
ZKS: emotka. emotka
24 gru 00:07
Pepsi2092: Dzięki wielkie za sprawdzenie i zaproponowanie innych rozwiązań Cieszy mnie jednak fakt że nie zjebałem tego dowodu A teraz udaje się na odpoczynek i kradzież cukierków z choinki emotka Wesołych Świąt Wszystkim i Po jednym emotka dla każdego , a dla miłośników jabłka piosenka: http://w807.wrzuta.pl/audio/2UJHJqSTYkx/mam_jablko haha emotka
24 gru 00:08
Pepsi2092: Sorry za słowo emotka
24 gru 00:08
rumpek: to już wigilie mamy
24 gru 00:14
Basiek: To ja wbijam i życzę wszystkim, moi drodzy, smacznego wigilijnego jedzenia i prezentów pod choinką, których nie trzeba będzie wymieniać emotka Napisałabym coś wznioślejszego, ale to przynajmniej jest szczere
24 gru 00:16
rumpek: to co napisała Basiek plus do tego życzę wszystkim zdrowia, bo jak ono będzie to wszystko będzie tak o: emotka
24 gru 00:18
ZKS: Basiek wzajemnie wesołych świąt grubego mikołaja i oczywiście poszerzania wiedzy z Królowej nauk czyli matematyki.
24 gru 00:19
Basiek: Rumpek zostaw jeszcze coś do życzenia na jutro, na sylwestra, na Wielkanoc...
24 gru 00:20
rumpek:
24 gru 00:21
Basiek: ZKS− ja tam nie wiem, ale mikołaj, to podobno na początku grudnia przychodzi, bo potem dach jest zbyt śliski. Jutro ponoć trzeba jakiejś gwiazdki wypatrywać emotka
24 gru 00:24
rumpek: w tym roku przyjdzie bez problemu po 1o pogoda dobra (nie ma śniegu, ni mrozów) po drugie zmienił "opony" na zimowe
24 gru 00:25
ZKS: Słyszałem też że ma dużo reniferów (koni) mechanicznych chyba z 1000.
24 gru 00:31
Basiek: No okej, okej. Fan mikołaja się znalazł . Ja tam na żadnego gościa w czerwonym obcisłym kostiumie nie czekam. To co chciałam, to sobie kupiłam w prezencie świąteczno−urodzinowym. i sama sobie wręczyłam (aco!) W takim wypadku mogę wszystkim życzyć naprawdę faaajnych prezentów emotka
24 gru 00:32
ZKS: Heh i to jeszcze jaki fan napisałem kilka listów do niego czy może za mnie narysować parę kresek z geometrii wykreślnej i mam nadzieje że mi podeśle jutro pod choineczkę.
24 gru 00:35
Basiek: To w takim wypadku trzymam kciuki za Mikołaja. I niech się ładnie spisze ..., czy tam rozrysuje. Któż go tam wie.
24 gru 00:38
ZKS: Będzie tylko zawód jak mi ich nie przywiezie.emotka Śpiesz się Mikołaju.
24 gru 00:41
rumpek: nie wiem jak ty ZKS ale ja ogólnie nie lubię rysować żadnych figur, wykresów dotyczących geometrii strasznie nudne i żmudne zajęcie emotka
24 gru 00:42
Basiek: A na kiedy masz to zrobić?
24 gru 00:42
ZKS: Mam jeszcze trochę czasu do lutego nawet trochę po lutym tylko że to troszkę trudne jest a w styczniu mam z 10 kolokwiów i nawet czasu nie bd miał na wykreślenie wszystkiego.emotka
24 gru 00:46
ZKS: Wiesz rumpek ja właśnie nawet to lubię ciekawe jest to tylko tutaj trzeba mieć wielką wyobraźnie. emotka
24 gru 00:52
Basiek: ZKS Naprawdę, naprawdę Ci współczuję. 10 okazuje się być duuużą liczbą. Ale dasz radę. Osobiście będę trzymać kciuki, a jestem w tym dobra. Co do rysunków technicznych... wszystko w nich cacy, tylko mnie zawsze wychodzi brzydkie, brudne, zamazane i krzywe. Nie wiem dlaczego.
24 gru 00:55
ZKS: Dzieki Basiek na pewno się przydadzą kciuki. emotka Ja ostatnio musiałem zrobić na rysunek techniczny przekrój i rzuty klatki schodowej nawet ładnie mi wyszło więc jest dumny z siebie.
24 gru 00:58
Basiek: Moje doświadczenia z rys. technicznym sięgają raczej podstawówki. I to było raczej traumatyczne. Rysowałeś klatkę? Weeeź, zdradź mi, co studiujesz. O ile możesz oczywiście emotka
24 gru 01:01
ZKS: Jasne że mogę powiedzieć. emotka Budownictwo. emotka Teraz mam na rysunek zrobić rzut parteru domu mieszkalnego.
24 gru 01:06
Basiek: Fajny kierunek emotka A co do zadania, brzmi... ciekawie. Życzę powodzenia, mnie by to pewnie zajęło ruski rok emotka
24 gru 01:18
ZKS: Potwierdzam że naprawdę fajny ale i zarazem ciężki nawet ale gdzie na studiach jest lekko. emotka Ojj tam przesadzasz rok z 3 dni do tygodnia roboty i zrobiłabyś. emotka Nie dziękuję oczywiście żeby nie zapeszyć.
24 gru 01:24
Basiek: 3 dni do tygodnia? Nie zdarzyło mi się robić czegoś dłużej niż dzień emotka
24 gru 01:27
ZKS: Jeżeli chodzi żeby to wyglądało estetycznie ładnie to trochę trzeba spędzić z rysunkiem chyba że robi się byle jak to w 2 dni się zrobi a u nas sprawdzający jest lekkim pedantem i musi być wszystko ładnie i dokładnie. emotka Ale jak już się nauczy kreślić to 2 − 3 dni się robi najdłużej. Najgorsze to już jest jak kończysz kreślić w tuszu i gdzieś się pomylisz i od początku robota.
24 gru 01:31
Basiek: Hm, to już wiem, że na jakiegoś tam inż. budownictwa się nie nadaję. W każdym razie podziwiam za cierpliwość. Sporą cierpliwość.
24 gru 01:35
ZKS: Czemu? emotka Fajny kierunek i przyszłościowy jednocześnie. emotka Na pewno chcesz jakieś zadanko takie mam przeczucie czy to prawda?
24 gru 01:37
Basiek: Jako, że dosłownie leżę płaszczakiem i nie chce mi się podnosić, to może sobie dziś darujemy zadanka? A czemu? Wiesz, ja ostatnio sprawdzałam i w kasku wyglądam okropnie. Inżynierem nie zostaję.
24 gru 01:42
ZKS: Budownictwie nie o to chodzi że chodzisz w kasku możesz siedzieć sobie za biurkiem i projektować mosty , drogi , budynki itp. emotka Aż widzisz jednak się pomyliłem ale i tak podam heh. Udowodnij że dla a b ∊ ℛ zachodzi nierówność: 5a2 + 4a − 2ab + b2 + 2 > 0.
24 gru 01:46
ZKS: A Ty powiedz jak tam u Ciebie w szkole ogółem zadowolona jesteś z klasy na jakim profilu się znajdujesz? emotka
24 gru 01:47
Basiek: Hm, zacznę od tego, że po tygodniu chciałam przenieść się na humana. Tylko wychowawczyni się nie zgodziła emotka A jestem na matfizie, tam sobie jakoś egzystuję. Zadowolona jestem średnio, mam pewne zażalenia, ale wiesz, te lata− to były miłe lata. A moja zasada życiowa to "nigdy niczego nie żałować". A co do budownictwa... ja tam wolę nie sprawdzać, każą mi ubrać kask i koniec zabawy
24 gru 01:51
ZKS: A wychowawczyni Twoja jakiego przedmiotu uczy fizyki czy matematyki? emotka Ale do czego się tyczą te zażalenia? Nie każą chyba że sama pójdziesz dozorować budowę i mam dla Ciebie plus jest sporo chłopaków. Jak tam próbujesz powalczyć z nierównością? emotka
24 gru 01:57
Pepsi2092: Sorry, że znowu ja ale jakoś spac nie mogę emotka Lubie sobie poczytać o ludziach którzy mają jakiś cel w życiu , się czymś pasjonują i myslą o przyszłości dlatego tak perfidnie sobie czytam, a nie powiem bo nierówność też mnie zainteresowała ZKS studiujesz na PWr ?
24 gru 02:02
Basiek: Matematyki. ( TUemotka ) Zażalenia? Hm, nie nauczyłam się chyba niczego, co potrzebne mi będzie chociażby na maturze, chyba że kłamać i oszukiwać . Sporo chłopaków to dla mnie chyba jedyny plus. Mimo wszystko nie aż tak duży, żebym się z motyką na słońce pchała. A co do zadania− nie mam weny. Od jakichś 2 dni tylko bym spała, muszę się wziąć w garść i uruchomić myyślenie.
24 gru 02:04
ZKS: Nie na PWr nie studiuję na PW a co wybierasz się na PWr? emotka
24 gru 02:05
ZKS: To zapisuj tu swoje przemyślenia na temat nierówności a będę Ci naprowadzać jak coś. emotka Jeżeli niczego w szkole się nie nauczyłaś to musisz pouczyć się na własną rękę i pierwszy kroku który zrobiłaś ku temu to wpadnięcie tutaj.
24 gru 02:08
Pepsi2092: Znaczy się wybieram się na PWr ale myslę o Mechanice i budowie maszyn i wgl zdecydowałem zdawac się fizykę na podstawie dlatego na PW nie mam szans. Chociaż jak jesteś na pierwszym roku to tez mam nawet tam kolegę który studiuje budownictwo i moze jakimś cudem będziesz go znał A jesli chodzi o nierówność to wpadłem na takie coś ale nie wiem czy dobrze: 4a2 + a2 − 2ab+b2+4a+2 > 0 (a−b)2+4a2+4a+2>0
24 gru 02:08
Basiek: Pepsi, witaj emotka [P[ZKS] Dbasz o mój samorozwój, jak widzę bardziej niż ja sama. Naprawdę mi dziś nie darujesz tej nierówności? Niedługo jak zobaczę słowo "udowodnij" i nierówność dostanę jakiejś histerii
24 gru 02:10
Pepsi2092: Mój ból polega na tym że źle wybrałem szkołę, bo poszedłem do technikum ale postanowiłem porwać się na matmę rozszerzoną i wziąłem się ostro do pracy od maja emotka olewam wszystkie przedmioty, w domu cisnę tylko z matmą i z fizyką w międzyczasie, dodatkowo mam korki z majcy i fizyki i myślę że jakoś to pójdzie. Próbna matura nawet nieźle poszła jak na moją sytuację, bo podstawa z operonu 90% a rozszerz 68 , ale wiem że jestem cienki nadal i muszę robić jak najwięcej zadań emotka
24 gru 02:12
ZKS: Na PW na mechanikę i budowę maszyn się dostaniesz bez problemu jeżeli zdasz ponad 70% matury rozszerzonej z matematyki. emotka I co tam ciekawego Ci mówił na temat budownictwa kolega? A co do nierówności to jeszcze ją Pepsi2092 musisz dokończyć. emotka
24 gru 02:13
Pepsi2092: Hej Basiek emotka
24 gru 02:14
ZKS: Widzisz Basiek znowu Ci się upiekło bo ktoś zrobił. Ale po świętach możesz liczyć na kolejną porcję zadań. emotka Chociaż nie wiem czy po świętach będę miał czas bo rysunki muszę pokreślić niestety.
24 gru 02:19
Pepsi2092: Znaczy się żebym pojęć nie mylił PW czyli Politechnika Warszawska ? emotka Bo ten kolega z budownictwa to właśnie mówił, że też mu się ciężko było przyzwyczaić na początku do tych wszystkich rysunków, doszło mu jeszcze rysowanie w trzech płaszczyznach x, y, z i chemia budowalna, albo z tym ostatnim coś pomieszałem ogólnie to mówił, że ciężko jest ale jakoś się daje rade, tak jak już wyżej podkreśliłeś nigdzie lekko nie jest emotka Miał tam jakieś dziwactwa na początku typu że trzeba było całą kartkę pomalować wyciągiem z herbaty i takie tam ale takich dokładniejszych szczegółów nie znam bo rozmawiałem z nim jakiś czas temu emotka
24 gru 02:19
Pepsi2092: Nad nierównością jeszcze chwilę pomyślę emotka
24 gru 02:20
ZKS: Podpowiem Ci że już tylko brakuje Ci tej kropki nad i. emotka
24 gru 02:21
Pepsi2092: to tak chyba: (a−b)2+(2a+1)2+1>0
24 gru 02:23
Pepsi2092: ? emotka
24 gru 02:24
Basiek: Uwaga, spoiler (a−b)2+(2a+1)2>0 suma kwadratów dwóch liczb zawsze >0 ZKS− okej. Ja sobie w zasadzie i tak muszę przerobić kilka...set zadanek więc hm, dowody chyba sobie na razie odpuszczę. Ale dziękuję emotka
24 gru 02:24
ZKS: Basiek niestety suma dwóch kwadratów nie musi być > 0 wystarczy że jest wyrażenie które zeruje obydwa kwadraty i już nie są > 0 Pepsi2092 podał poprawną odpowiedź. emotka
24 gru 02:26
ZKS: Dam Ci kilka różnych zadań ale jeszcze macie kolejną kto rozwiąże jest wolny. Dla dowolnych a b ∊ℛ a2 + b2 + 4 ≥ 2(a + b − ab). emotka
24 gru 02:29
Basiek: Cholera, no racja dwa zera i wszystko się wali I chciałabym się dowiedzieć− ja chyba naprawdę głupia jestem− jak z tego: (a−b)2+4a2+4a+2>0 zrobiło się to: (a−b)2+(2a+1)2+1>0
24 gru 02:30
Pepsi2092: Mam kilka zadanek z wczesniejszych konkursów o diament AGh ale jeszcze się za nich zbytnio nie zabierałem, więc jak będę miał problemy i będziecie czasowi to się z Wami podzielę emotka Podkreslam że ze wczesniejszych, żeby Vax źle nie zrozumiał A wracając do studiów to pewien jesteś ZKS, że jak zdam na 80% matmę rozszerzoną z matmy to mam szanse na mechanikę i budowę maszyn na PW ? emotka Bo jak oglądełem wczesniejsze progi to trochę przepaść emotka
24 gru 02:31
ZKS: Wzór na kwadrat sumy: a2 + 2ab + b2 = (a + b)2 Ty masz : 4a2 + 4a + 2 = 4a2 + 4a + 1 + 1 = (2a)2 + 2 * 1 * 2a + 12 + 1 = (2a + 1) + 1. emotka
24 gru 02:32
ZKS: Mały był próg na mechanikę i budowę maszyn może z 1 rekrutacją się nie dostaniesz ale w 2 rekrutacji znacznie spada próg jestem przekonany że 80% samej matematyki rozszerzonej na spokojnie starczy na PW mechanikę. emotka
24 gru 02:35
ZKS: Tam zjadłem kwadrat (2a + 1)2 + 1. emotka
24 gru 02:36
Basiek: Ech, wiecie co? Przybędę tu po raz kolejny, jak zmądrzeję. Naprawdę. To do zobaczenia kiedyś tam ^^ emotka I dziękuję emotka
24 gru 02:37
Pepsi2092: pomnożyłem i przenoszę emotka a2+b2+2ab+4−2a−2b≥0 (a+b)2−2a−2b+4≥0 (a+b)2−2(a+b)+4≥0 (a+b) [(a+b)−2] +4≥0 takie coś wycudowałem ale też coś pewien nie jestem emotka
24 gru 02:37
Pepsi2092: Basiek nie idz emotka Już piszemy o studiach i o waznych rzeczach, ta nierówność i koniec bo w nocy się nie mysli
24 gru 02:38
ZKS: Tylko powiedz jeszcze na mechanikę i budowę maszyn chcesz iść na wydział inżyniera produkcji czy wydział mechaniczny energetyki i lotnictwa? emotka
24 gru 02:39
ZKS: To jeszcze nie kończy dowodu Pepsi2092 musisz inaczej to ubrać. emotka
24 gru 02:42
Pepsi2092: Oka już myślę emotka A chciałbym na wydział Mechaniczny więc pewnie jednak trzeba fize tez na rozszerzu emotka
24 gru 02:43
Pepsi2092: tak to ubieram na koniec : (a+b−1)2+3≥0 emotka
24 gru 02:46
ZKS: A jeżeli tutaj to i fizykę też jest potrzebna ale zawsze jeszcze progi spadają więc masz szanse. emotka Złóż zawsze na PW i PWr. emotka Basiek już nie będę dawał zadań chyba że jesteś już zmęczona. emotka
24 gru 02:46
ZKS: emotka teraz jest dowód odwodniony. Można też było jak miałeś postać (a + b)2 − 2(a + b) + 4 > 0 podstawić pod a + b = t stąd dostajesz: t2 − 2t + 4 > 0 Δ = −8 więc jest większe od 0 ponieważ nie ma miejsc zerowych trójmian. emotka
24 gru 02:50
Pepsi2092: Wiem wiem, że jest potrzebna i dlatego do podstawy chcę się solidnie przygotować ale ten typek co do niego na korki chodzę mi właśnie mówił, żebym po maturze też do niego nadal chodził bo jak pójdę na PW czy Pwr to fizyka z poziomu rozszerzonego bedzie bardziej w formie powtórzenia niż takiego uczenia się surowego po kolei emotka I tak będę musiał zrobić, bo przespałem w tym technikum 2 lata pierwsze, potem się obudziłem w 3 klasie i teraz zarywam noce i śpię po 4 − 5 godzin emotka Ale do maja przezyje emotka A jesli chodzi o studia to własnie wolałbym mimo wszystko Warszawę albo Wrocka bo w Wawie mam siostrę i bym mógł z nią mieszkać, a we Wrocku wolne mieszkanie emotka Także te sprawy też biorę pod uwage chociaż na początku stawiam renomę uczelni i przyszłość emotka
24 gru 02:54
Pepsi2092: No własnie zapomniałem o tej zmiennej pomocniczej t emotka Ale ja miałem kiedyś gorszy mętlik w głowie jak zaczynałem przygodę z matmą rozszerzoną i znalazłem przykład a4+b4 żeby rozłożyć na czynniki na pierwszej stronie
24 gru 02:57