nierówności logarytmiczne
Malwinka: log2(log3x)<0
22 gru 22:06
Krzysiek: log2 (log3 x )<0
log2 (log3 x) <log2 1
log3 x <1
log3 x <log3 3
x<3
22 gru 22:08
Malwinka: w odpowiedziach pisze x∊(1,3)
22 gru 22:09
Basiek: No owszem

BO: Zaczynamy od dziedziny

x>1 w tym przypadku
22 gru 22:11
Malwinka: x>1

?
22 gru 22:13
Basiek: https://matematykaszkolna.pl/strona/217.html
Mój błąd. Hm, bredzę
x>0 i x≠1 to wychodzi Ci z założeń tego "wewnętrznego nawiasu"
a dla całości tym b będzie cały log
3 x, i log
3 x>0 i z tego wychodzi najwyraźniej x>1
22 gru 22:15
ZKS:
Dziedzina to
x > 0 ∧ log3x > 0
x > 0 ∧ x > 1 ⇒ x ∊ (1 ; ∞)
22 gru 22:15
Basiek: ZKS No wreszcie jakiś autorytet ^^ Witaj
22 gru 22:16
ZKS:
Witam
Basiek!

Jaki znowu autorytet.
22 gru 22:26
Basiek: Jak to jaki.

Ktoś się tu w końcu zna na rzeczy, w takich przypadkach Tobie wierzę bardziej
niż sobie. Hm, miło, że wyliczyłeś za mnie tę dziedzinę. Ta 1−nka bierze się z wykresu log. ,
dobrze pamiętam?
22 gru 22:29
ZKS:
To już zależy możesz odczytać z wykresu lub po prostu obliczyć.

log
3x = 0 ⇒ x = 3
0 ⇒ x = 1
Ale my mamy nierówność więc wystarczy zmienić znak z
= na
>.
22 gru 22:32
Basiek: Tadam! − łapię

Dzięki. Zostałam kolejny raz oświecona.
22 gru 22:34
ZKS:
Podziękuj
Jakubowi za stworzenie tej stronki.
22 gru 22:37
Basiek: Forum chyba niestety nie ma wbudowanej takiej opcji

Z drugiej strony, wiesz, że gdyby nie było tu osób, które pomagają, to to forum i tak niewiele
by wnosiło

Stąd wypadałoby podziękować wszystkim użytkownikom i Jakubowi, oczywiście.
22 gru 22:49
ZKS:
Oczywiście masz rację gdyby nie było tutaj ludzi którzy bezinteresownie pomagają a jest tutaj
sporo tych osób i przeważnie Ci sami i na pewno wszyscy wiedzą o jakie osoby chodzi to by nie
wiele dało forum ale trzeba się cieszyć że na tym świecie jeszcze istnieją tacy ludzie.
22 gru 22:56
Basiek: No, otóż właśnie się cieszę. Udaję coraz mądrzejszą. Świetnie mi idzie.
22 gru 22:59
ZKS:
Widzę że chcesz jakieś zadanko?
22 gru 23:05
Basiek: hahaha, jaasne.

To niemal moje marzenie
22 gru 23:06
ZKS:
Tak myślałem że teraz tylko tego pragniesz jakiegoś zadanka do zrobienia.
22 gru 23:08
Basiek: Widzisz, jak Ty mnie swietnie znasz
22 gru 23:09
ZKS:
| | 1 | | 1 | |
7(x + |
| ) − 2(x2 + |
| ) = 9 |
| | x | | x2 | |
Takie proste równanie do rozwiązania.
22 gru 23:14
Basiek: Pierwszy raz widzę taki przykład, co oznacza brak schematów w mojej głowce=> będzie ciężko,
aczkolwiek dziękuję.
I nie pisz słowa "proste", gdy coś takie nie jest
22 gru 23:17
ZKS:
Jeżeli złapiesz o co chodzi to zobaczysz że proste może z początku wydawać się trudne ale takie
nie jest.
22 gru 23:21
rumpek: czołem
ZKS 
też pierwszy raz widzę takie równanie ale takie pytanie będą dwa
rozwiązania?
22 gru 23:25
Basiek: W to jestem w stanie uwierzyć. Zasłużyłam na jakąś podpowiedź?
22 gru 23:25
Basiek: Albo czekaj. Jak nie doliczę za 10 min, to mi podpowiesz
22 gru 23:28
Krzysiek: nie znam się zbytnio na rozwiązywaniu takich zadań, ale po wymnożeniu obustronnie przez x
2
mamy równanie czwartego stopnia o pierwszym współczynniku i ostatnim równym −2 , więc
poszukałem dla 1,−1,2,−2,1/2,−1/2 i coś wyszło
22 gru 23:31
ZKS:
Cześć
rumpek tak dwa rozwiązania będą i dwa zespolone.
22 gru 23:31
rumpek: ta ta mów mi więcej o zespolonych

szczerze nawet o tym jeszcze nie czytałem ale coś na
| | 1 | |
szybko wyszło −2 i − |
| ale zapewne pomyliłem się w znaku  |
| | 2 | |
22 gru 23:33
ZKS:
Krzysiek tak się tego typu zadań nie robi jest na to ładny sposób.
22 gru 23:33
ZKS:
W znakach się pomyliłeś.
22 gru 23:34
rumpek: ZKS ze zmienną t można kombinować?
22 gru 23:34
ZKS:

.
22 gru 23:35
Krzysiek: ZKS wiem że zapewne można było to ładnie pozwijać, ale w ten sposób w tym przykładzie
akurat nie było jakiś strasznych rachunków
22 gru 23:35
ZKS:
Tylko nie rozwiązuj tutaj bo
Basiek nie będzie miała przyjemności z rozwiązania równania.
22 gru 23:36
Basiek: Ja doszłam do wielomianu
−2x4 +7x3 −13x2 +7x−2=0 i tak oto spoczęłam na laurach. Tadam.
22 gru 23:36
ZKS:
Ale chodzi o to żeby znaleźć łatwy sposób a nie przemnażać wszystko.
22 gru 23:37
rumpek:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(x + |
| )2 = x2 + 2 + |
| = (x2 + |
| )− 2 |
| | x | | x2 | | x2 | |
ZKS jak to będzie dobrze to wiesz już chyba jak to pociągnąłem
22 gru 23:38
ZKS:
Basiek właśnie można tak zrobić tylko pamiętasz jak się dodawało i odejmowało te same
wyrażenia żeby coś złożyć do wzorku?
22 gru 23:38
Basiek: | | 1 | |
Nie przemnażałam wszystkiego, wyciągnęłam sobie (x+ |
| ) a potem... no, nawet nie dużo |
| | x | |
mnożenia było, bo wszystko /*x
2
Co nie zmienia faktu, że jakoś tak pierwiastków znaleźć nie mogę
22 gru 23:39
ZKS:
O to chodziło
rumpek.
22 gru 23:40
rumpek: No to wiem gdzie jest błąd

pisałem, że w znaku

xD
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(x + |
| )2 = x2 + 2 + |
| = (x2 + |
| ) + 2  |
| | x | | x | | x2 | |
22 gru 23:40
rumpek: No to starczy na dzisiaj
22 gru 23:41
ZKS:
Ja też napisałem że w znakach.
22 gru 23:42
rumpek: No to potem już tylko przemnożyć zmienna t i wsio
22 gru 23:43
ZKS:
To teraz
Basiek spróbuj to zrobić chodzi mi o łatwy sposób.

2x
4 − 9x
3 + 14x
2 − 9x + 2 = 0
22 gru 23:45
Basiek: czekaj, czekaj

Ja sobie tamto dokończę z obliczeniami
22 gru 23:45
ZKS:
Okej. Dokończ tamto a
rumpek pewnie i to już zrobił?
22 gru 23:47
rumpek: Nie

przedtem liczyłem ale w znaku się pomyliłem a znowu liczyć się nie chce

Najważniejszy dla mnie to pomysł na rozwiązanie
22 gru 23:48
ZKS:
Te równania nazywają się równaniami symetrycznymi.
22 gru 23:50
ZKS:
Wtedy można takie podstawienia stosować jak w poprzednim zadaniu.
22 gru 23:50
Basiek: Ech. Do śmierci to zrobię. Aczkolwiek matematykiem nie zostanę nigdy.
22 gru 23:52
ZKS:
I jak tam zrobiłaś to pierwsze równanie?
22 gru 23:54
Basiek: Ekhem... wychodzą mi śliczne, aczkolwiek niemądre bzdury

Drop out!
22 gru 23:55
ZKS:
To zapisuj tutaj jak robisz to się poprawi i naprowadzi na rozwiązanie.
22 gru 23:59
Basiek: Jestem chyba za głupia, żeby znaleźć tak wzór, a przy rozkładzie 14 poprzez mnożenie, nie chce
mi się zgodzić przy "wyciąganiu" nic
2x4−9x3+2*9x2−2*2x2−9x+2=0 jak rozumiem nic mi nie daje?
23 gru 00:06
Basiek: Hm, doszłam do następującej postaci:
2x(x+9)(x−√2)(x+√2)(x2+1)=0 ...
23 gru 00:11
ZKS:
Zakładamy że x ≠ 0 bo widzimy że x = 0 nie spełnia równania więc dzielimy obustronnie przez x
2
dostajemy stąd:
| | 1 | | 1 | |
2x2 − 9x + 14 − 9 |
| + 2 |
| = 0 |
| | x | | x2 | |
I teraz spróbuj to złożyć do wzorów.
23 gru 00:13
Basiek: 
Doszliśmy do momentu, w którym rozbolała mnie głowa
23 gru 00:16
ZKS:
Hehe przesilenie informacji tak czasem bywa.
23 gru 00:17
rumpek: ZKS jak u Ciebie dowody geometryczne stoją

? lubisz je? na maturce nie było problemu?
23 gru 00:18
Basiek: Wiesz co?

zapisałam na kartce, jutro spróbuję zrobić

Obiecuję.
Czy moje "obliczenia" są całkowicie błędne tam u góry?
23 gru 00:18
ZKS:
rumpek wszystko oprócz tego
Godzio albo
ICSP Ci na pewno z tym działem pomogą
ale u ostatniej osoby jakiej byś mógł oczekiwać pomocy to ja.
23 gru 00:22
rumpek: 
masz może jakieś takie typowo maturalne?
23 gru 00:23
ZKS:
Basiek zapisuj jak do tego doszłaś bo niestety ale nie mogę znaleźć błędu gdzie go
popełniłaś.
23 gru 00:23
23 gru 00:24
ZKS:
Zadanie czy mam? Nigdy nawet ich nie przerabiałem ogółem średnio lubię planimetrię i
przestrzenną.
23 gru 00:25
rumpek: No zadania z dowodów geometrycznych takie typowo maturalne
Basiek których nie wiesz

pierwsze 10 wiem jak zrobić patrze dalej
23 gru 00:27
ZKS:
rumpek jeżeli będziesz chciał zadnie na udowodnienie to mogę poszukać bo na pewno coś
znajdę z rozszerzenia.

To
Basiek zapisz jak doszłaś do tamtej postaci iloczynowej i
nawet zobacz że coś się nie zgadza bo wyjściowa sytuacja jest stopnia 4 a Ty masz stopnia aż
6.
23 gru 00:29
Basiek: to tak
2x
2(x
2−2)+9x(2x
2+2)=0
2x
2(x
2−2)+9x(2x
2+2)=0
I tu... uświadomiłam sobie, że zrobiłam błąd z rzędu "kardynalnych".
To by było na tyle
23 gru 00:29
rumpek:
Basiek no to zadanie będziesz NA PEWNO wiedziała jak zrobić

"Wykaż, że dla dowolnego kąta ostrego α prawdziwa jest nierówność tg
2α + ctg
2α ≥ 2."
23 gru 00:31
Basiek: Rumpek Ja na to nawet nie patrzyłam, wygooglowałam Ci to, ku uciesze. Szczerze mówiąc
miałam nadzieję pozbyć się Ciebie na jakieś 5 min. (tak wiem, niemiła jestem)

Ale wiem/ jestem przekonana, że zrobienie sobie tych 36 zadanek będzie dla Ciebie super zabawą.
Toteż życzę Ci powodzenia.
23 gru 00:31
ZKS:
rumpek:
Wewnątrz czworościanu, którego wszystkie krawędzie mają taką samą długość, wybrano dowolnie
punkt P, wykaż że suma odległości punktu P od wszystkich ścian bryły jest równa wysokości tego
czworościanu.
23 gru 00:32
rumpek: ZKS można coś z nie stereometrii

?
Basiek ok pisz

a jakbyś chciała rozwiązania do zadań tych udowodnij to pisz
23 gru 00:33
Basiek: Dobrze, będę.

Jutro, okej? Czeka mnie ranna pobudka.
Jako, że od jakichś 30 min. jestem dorosła, to podejmuję pierwszą dorosłą decyzję w moim życiu−
idę spać!
23 gru 00:35
23 gru 00:38
ZKS:
To urodziny dzisiaj masz
Basiek?

Za chwilkę zobaczę czy coś z planimetrii mam.
23 gru 00:38
Basiek: Od jakichś 30 min "świętuję" męcząc się nad kartką, ja głupia.

Co do pytania− tak, dzisiaj, tak, 18−te. I tak, dziękuję
23 gru 00:40
23 gru 00:41
Basiek: A dzięki wielkie

To teraz co? Mogę trochę oszukać i iść spać?

Dobranoc.
Wam życzę, żebyście się nie zamęczyli na śmierć tymi zadaniami
23 gru 00:44
rumpek: Też już uciekam

Do usłyszenia jutro
23 gru 00:45
ZKS:
Również życzę wszystkiego najlepszego z okazji tych że ważnych
18−nastych urodzin nie
wiedziałem że już taka staruszka z Ciebie!

Zdanej matury na 100%

.
23 gru 00:46
ZKS:
To jak coś znajdę
rumpek to Ci zamieszczę tutaj zadanie.

Bo nie wiem czy jutro wpadnę
bo muszę troszkę pokreślić rysunków.
23 gru 00:48
ZKS:
Dany jest odcinek AB. Prowadzimy prostą k prostopadłą do odcinka AB i przecinającą ten odcinek
w punkcie P1. Wykaż, że dla dowolnego punktu P należącego do prostej k wartość wyrażenia
|PA|2−|PB|2 jest stała (to znaczy nie należy od wyboru punktu P).
23 gru 00:54
ICSP: |AP1| = x
|BP1| = y
|PP1 = z
|AP|2 = x2 + z2
|PB|2 = y2 + z2
|AP|2 − − |PB|2 = x2 − y2 co nie jest zależne od z
c.n.u.
Ujdzie dowodzik?
23 gru 03:57
ICSP: ZKS dobry dowód?
23 gru 15:59
ZKS:
Dowodu geometrycznego to niestety Ci nie sprawdzę
ICSP krótko mówiąc jest głupi w tych
sprawach.
23 gru 17:39
ICSP: hmm To moze
Eta lub
toja sprawdzi mój dowodzik
23 gru 19:21
toja:
Hehe

poczekaj na
Etę
23 gru 23:01
ICSP: Możesz ją poprosić aby przyszła?
Słyszałem że macie kontakt poza forum
23 gru 23:02
rumpek: 
myślę, że dowód

, zrobiłem tak samo tylko się trochę bardziej rozpisałem

i napisałem
skąd co
23 gru 23:03
ICSP: Trzeba czekać na
Etę dla całkowitego potwierdzenia
23 gru 23:04
rumpek: 
i wszystko jasne
23 gru 23:04
toja:
23 gru 23:17
toja:
Eta też potwierdziła
23 gru 23:18
ZKS:
To jak
Eta potwierdza to na pewno jest dobrze.
23 gru 23:22
toja:
23 gru 23:24
23 gru 23:25
toja:
Dzięki

..... przekażę jej, może powiesi je na choince
23 gru 23:28
ZKS:
To i od razu i do przekazania są pozdrowienia i życzenia świąteczne.
23 gru 23:32
toja:
Wzajemnie
radosnych Świąt i worek prezentów
23 gru 23:35
23 gru 23:38
toja:
rumpek ...... dzięki

rozbawiłeś mnie do łez
23 gru 23:50
Pepsi2092: tg
2α + ctg
2α ≥ 2 sorry, że się tak wbijam bez uprzedzenia

Niedawno bawiłem się w
trygonometrię i chciałem sobie tak w ramach powtórki zrobić ten dowód, sprawdzi ktoś ?

Czyli dziedzina α≠ k
π2 , gdzie k∊C
| sin2α | | cos2α | |
| + |
| ≥ 2
|
| cos2α | | sin2α | |
| sin2α*sin2α | | cos2α*cos2α | |
| + |
| ≥2
|
| sin2α*cos2α | | sin2α*cos2α | |
| sin4α+cos4α | |
| − 2 ≥0
|
| sin2α*cos2α | |
| sin4α+cos4α | | 2sin2α*cos2α | |
| − |
| ≥0
|
| sin2α*cos2α | | sin2α*cos2α | |
| (sin2α − cos2α)2 | |
| ≥0
|
| sin2α*cos2α | |
No a z tego już łatwo wywnioskować i napisać piekną litanię
23 gru 23:53
ZKS:
Wystarczyło zrobić tak:
tg2x + ctg2x ≥ 2
tg2x − 2 + ctg2x ≥ 0
(tgx − ctgx)2 ≥ 0
23 gru 23:56
rumpek:
tg
2x + ctg
2x ≥ 2
tgx * ctgx = 1 / : tgx
Dziedzinę wypisujemy ...
t = tg
2x
t
2 + 1 ≥ 2t
t
2 − 2t + 1 ≥ 0
(t − 1)
2 ≥ 0
Komentarz do tego i chyba wsio, bardziej o taką formę mi chodziło

Niech
Eta (
toja
) sprawdzi jak może
23 gru 23:57
Pepsi2092: Ale przećwiczyłem wzory przy okazji i sprowadzanie do wspólnego mianownika
23 gru 23:58
rumpek: no
ZKS jeszcze prościej

(skorzystał z tgx * ctgx = 1)
23 gru 23:58
ZKS:
Oczywiście jak sami widzicie jest wiele sposobów na udowadnianie nierówności. Na maturze jest
przydatny czas więc polecam robić najłatwiejszymi a zarazem najszybszymi sposobami.
24 gru 00:01
toja:
Tym razem
rumpek ZKS Cię "przebił"
24 gru 00:01
24 gru 00:03
ZKS:

.
24 gru 00:07
Pepsi2092: Dzięki wielkie za sprawdzenie i zaproponowanie innych rozwiązań

Cieszy mnie jednak fakt że
nie zjebałem tego dowodu

A teraz udaje się na odpoczynek i kradzież cukierków z choinki
Wesołych Świąt Wszystkim i Po jednym

dla każdego , a dla miłośników jabłka
piosenka:
http://w807.wrzuta.pl/audio/2UJHJqSTYkx/mam_jablko 
haha
24 gru 00:08
Pepsi2092: Sorry za słowo
24 gru 00:08
rumpek: to już wigilie mamy
24 gru 00:14
Basiek: To ja wbijam i życzę wszystkim, moi drodzy, smacznego wigilijnego jedzenia i prezentów pod
choinką, których nie trzeba będzie wymieniać

Napisałabym coś wznioślejszego, ale to przynajmniej jest szczere
24 gru 00:16
rumpek: to co napisała
Basiek plus do tego życzę wszystkim zdrowia, bo jak ono będzie to wszystko
będzie tak o:
24 gru 00:18
ZKS:
Basiek wzajemnie wesołych świąt grubego mikołaja i oczywiście poszerzania wiedzy z
Królowej nauk czyli matematyki.
24 gru 00:19
Basiek: Rumpek zostaw jeszcze coś do życzenia na jutro, na sylwestra, na Wielkanoc...
24 gru 00:20
rumpek:
24 gru 00:21
Basiek: ZKS− ja tam nie wiem, ale mikołaj, to podobno na początku grudnia przychodzi, bo potem
dach jest zbyt śliski.

Jutro ponoć trzeba jakiejś gwiazdki wypatrywać
24 gru 00:24
rumpek: w tym roku przyjdzie bez problemu

po 1
o pogoda dobra (nie ma śniegu, ni mrozów) po drugie zmienił "opony" na zimowe
24 gru 00:25
ZKS:
Słyszałem też że ma dużo reniferów (koni) mechanicznych chyba z 1000.
24 gru 00:31
Basiek: No okej, okej.
Fan mikołaja się znalazł

. Ja tam na żadnego gościa w czerwonym obcisłym kostiumie nie
czekam. To co chciałam, to sobie kupiłam w prezencie świąteczno−urodzinowym.

i sama sobie
wręczyłam (aco!) W takim wypadku mogę wszystkim życzyć naprawdę faaajnych prezentów
24 gru 00:32
ZKS:
Heh i to jeszcze jaki fan napisałem kilka listów do niego czy może za mnie narysować parę
kresek z geometrii wykreślnej i mam nadzieje że mi podeśle jutro pod choineczkę.
24 gru 00:35
Basiek: To w takim wypadku trzymam kciuki za Mikołaja. I niech się ładnie spisze ..., czy tam
rozrysuje.

Któż go tam wie.
24 gru 00:38
ZKS:
Będzie tylko zawód jak mi ich nie przywiezie.

Śpiesz się Mikołaju.
24 gru 00:41
rumpek: nie wiem jak ty
ZKS ale ja ogólnie nie lubię rysować żadnych figur, wykresów dotyczących
geometrii

strasznie nudne i żmudne zajęcie
24 gru 00:42
Basiek: A na kiedy masz to zrobić?
24 gru 00:42
ZKS:
Mam jeszcze trochę czasu do lutego nawet trochę po lutym tylko że to troszkę trudne jest a w
styczniu mam z 10 kolokwiów i nawet czasu nie bd miał na wykreślenie wszystkiego.
24 gru 00:46
ZKS:
Wiesz
rumpek ja właśnie nawet to lubię ciekawe jest to tylko tutaj trzeba mieć wielką
wyobraźnie.
24 gru 00:52
Basiek: ZKS Naprawdę, naprawdę Ci współczuję. 10 okazuje się być duuużą liczbą. Ale dasz radę.
Osobiście będę trzymać kciuki, a jestem w tym dobra.
Co do rysunków technicznych... wszystko w nich cacy, tylko mnie zawsze wychodzi brzydkie,
brudne, zamazane i krzywe.

Nie wiem dlaczego.
24 gru 00:55
ZKS:
Dzieki
Basiek na pewno się przydadzą kciuki.

Ja ostatnio musiałem zrobić na rysunek
techniczny przekrój i rzuty klatki schodowej nawet ładnie mi wyszło więc jest dumny z siebie.
24 gru 00:58
Basiek: Moje doświadczenia z rys. technicznym sięgają raczej podstawówki. I to było raczej
traumatyczne.
Rysowałeś klatkę?

Weeeź, zdradź mi, co studiujesz. O ile możesz oczywiście
24 gru 01:01
ZKS:
Jasne że mogę powiedzieć.

Budownictwo.

Teraz mam na rysunek zrobić rzut parteru domu
mieszkalnego.
24 gru 01:06
Basiek: Fajny kierunek

A co do zadania, brzmi... ciekawie. Życzę powodzenia, mnie by to pewnie
zajęło ruski rok
24 gru 01:18
ZKS:
Potwierdzam że naprawdę fajny ale i zarazem ciężki nawet ale gdzie na studiach jest lekko.

Ojj tam przesadzasz rok z 3 dni do tygodnia roboty i zrobiłabyś.

Nie dziękuję oczywiście
żeby nie zapeszyć.
24 gru 01:24
Basiek: 3 dni do tygodnia?

Nie zdarzyło mi się robić czegoś dłużej niż dzień
24 gru 01:27
ZKS:
Jeżeli chodzi żeby to wyglądało estetycznie ładnie to trochę trzeba spędzić z rysunkiem chyba
że robi się byle jak to w 2 dni się zrobi a u nas sprawdzający jest lekkim pedantem i musi być
wszystko ładnie i dokładnie.

Ale jak już się nauczy kreślić to 2 − 3 dni się robi
najdłużej. Najgorsze to już jest jak kończysz kreślić w tuszu i gdzieś się pomylisz i od
początku robota.
24 gru 01:31
Basiek: Hm, to już wiem, że na jakiegoś tam inż. budownictwa się nie nadaję.

W każdym razie
podziwiam za cierpliwość. Sporą cierpliwość.
24 gru 01:35
ZKS:
Czemu?

Fajny kierunek i przyszłościowy jednocześnie.

Na pewno chcesz jakieś zadanko takie
mam przeczucie czy to prawda?
24 gru 01:37
Basiek: Jako, że dosłownie leżę płaszczakiem i nie chce mi się podnosić, to może sobie dziś darujemy
zadanka?

A czemu? Wiesz, ja ostatnio sprawdzałam i w kasku wyglądam okropnie. Inżynierem nie zostaję.
24 gru 01:42
ZKS:
Budownictwie nie o to chodzi że chodzisz w kasku możesz siedzieć sobie za biurkiem i
projektować mosty , drogi , budynki itp.

Aż widzisz jednak się pomyliłem ale i tak podam
heh.

Udowodnij że dla a b ∊ ℛ zachodzi nierówność:
5a2 + 4a − 2ab + b2 + 2 > 0.
24 gru 01:46
ZKS:
A Ty powiedz jak tam u Ciebie w szkole ogółem zadowolona jesteś z klasy na jakim profilu się
znajdujesz?
24 gru 01:47
Basiek: Hm, zacznę od tego, że po tygodniu chciałam przenieść się na humana. Tylko wychowawczyni się
nie zgodziła

A jestem na matfizie, tam sobie jakoś egzystuję. Zadowolona jestem średnio,
mam pewne zażalenia, ale wiesz, te lata− to były miłe lata. A moja zasada życiowa to "nigdy
niczego nie żałować".
A co do budownictwa... ja tam wolę nie sprawdzać, każą mi ubrać kask i koniec zabawy
24 gru 01:51
ZKS:
A wychowawczyni Twoja jakiego przedmiotu uczy fizyki czy matematyki?

Ale do czego się tyczą
te zażalenia? Nie każą chyba że sama pójdziesz dozorować budowę i mam dla Ciebie plus jest
sporo chłopaków.

Jak tam próbujesz powalczyć z nierównością?
24 gru 01:57
Pepsi2092: Sorry, że znowu ja ale jakoś spac nie mogę

Lubie sobie poczytać o ludziach którzy mają jakiś
cel w życiu , się czymś pasjonują i myslą o przyszłości dlatego tak perfidnie sobie czytam, a
nie powiem bo nierówność też mnie zainteresowała
ZKS studiujesz na PWr ?
24 gru 02:02
Basiek: Matematyki. ( TU

) Zażalenia? Hm, nie nauczyłam się chyba niczego, co potrzebne mi będzie
chociażby na maturze, chyba że kłamać i oszukiwać

. Sporo chłopaków to dla mnie chyba
jedyny plus. Mimo wszystko nie aż tak duży, żebym się z motyką na słońce pchała.
A co do zadania− nie mam weny. Od jakichś 2 dni tylko bym spała, muszę się wziąć w garść

i
uruchomić myyślenie.
24 gru 02:04
ZKS:
Nie na PWr nie studiuję na PW a co wybierasz się na PWr?
24 gru 02:05
ZKS:
To zapisuj tu swoje przemyślenia na temat nierówności a będę Ci naprowadzać jak coś.

Jeżeli
niczego w szkole się nie nauczyłaś to musisz pouczyć się na własną rękę i pierwszy kroku który
zrobiłaś ku temu to wpadnięcie tutaj.
24 gru 02:08
Pepsi2092: Znaczy się wybieram się na PWr ale myslę o Mechanice i budowie maszyn i wgl zdecydowałem zdawac
się fizykę na podstawie dlatego na PW nie mam szans. Chociaż jak jesteś na pierwszym roku to
tez mam nawet tam kolegę który studiuje budownictwo i moze jakimś cudem będziesz go znał

A
jesli chodzi o nierówność to wpadłem na takie coś ale nie wiem czy dobrze: 4a
2 + a
2 −
2ab+b
2+4a+2 > 0
(a−b)
2+4a
2+4a+2>0
24 gru 02:08
Basiek: Pepsi, witaj

[P[ZKS] Dbasz o mój samorozwój, jak widzę bardziej niż ja sama. Naprawdę mi dziś nie darujesz
tej nierówności?

Niedługo jak zobaczę słowo "udowodnij" i nierówność dostanę jakiejś
histerii
24 gru 02:10
Pepsi2092: Mój ból polega na tym że źle wybrałem szkołę, bo poszedłem do technikum ale postanowiłem porwać
się na matmę rozszerzoną i wziąłem się ostro do pracy od maja

olewam wszystkie przedmioty,
w domu cisnę tylko z matmą i z fizyką w międzyczasie, dodatkowo mam korki z majcy i fizyki i
myślę że jakoś to pójdzie. Próbna matura nawet nieźle poszła jak na moją sytuację, bo podstawa
z operonu 90% a rozszerz 68 , ale wiem że jestem cienki nadal i muszę robić jak najwięcej
zadań
24 gru 02:12
ZKS:
Na PW na mechanikę i budowę maszyn się dostaniesz bez problemu jeżeli zdasz ponad 70% matury
rozszerzonej z matematyki.

I co tam ciekawego Ci mówił na temat budownictwa kolega?

A co do nierówności to jeszcze ją
Pepsi2092 musisz dokończyć.
24 gru 02:13
Pepsi2092: Hej
Basiek
24 gru 02:14
ZKS:
Widzisz
Basiek znowu Ci się upiekło bo ktoś zrobił.

Ale po świętach możesz liczyć na
kolejną porcję zadań.

Chociaż nie wiem czy po świętach będę miał czas bo rysunki muszę
pokreślić niestety.
24 gru 02:19
Pepsi2092: Znaczy się żebym pojęć nie mylił PW czyli Politechnika Warszawska ?

Bo ten kolega z
budownictwa to właśnie mówił, że też mu się ciężko było przyzwyczaić na początku do tych
wszystkich rysunków, doszło mu jeszcze rysowanie w trzech płaszczyznach x, y, z i chemia
budowalna, albo z tym ostatnim coś pomieszałem

ogólnie to mówił, że ciężko jest ale jakoś
się daje rade, tak jak już wyżej podkreśliłeś nigdzie lekko nie jest

Miał tam jakieś
dziwactwa na początku typu że trzeba było całą kartkę pomalować wyciągiem z herbaty i takie
tam ale takich dokładniejszych szczegółów nie znam bo rozmawiałem z nim jakiś czas temu
24 gru 02:19
Pepsi2092: Nad nierównością jeszcze chwilę pomyślę
24 gru 02:20
ZKS:
Podpowiem Ci że już tylko brakuje Ci tej kropki nad i.
24 gru 02:21
Pepsi2092: to tak chyba: (a−b)2+(2a+1)2+1>0
24 gru 02:23
Pepsi2092: ?
24 gru 02:24
Basiek: Uwaga, spoiler

(a−b)
2+(2a+1)
2>0
suma kwadratów dwóch liczb zawsze >0
ZKS− okej. Ja sobie w zasadzie i tak muszę przerobić kilka...set zadanek

więc hm,
dowody chyba sobie na razie odpuszczę. Ale dziękuję
24 gru 02:24
ZKS:
Basiek niestety suma dwóch kwadratów nie musi być > 0 wystarczy że jest wyrażenie które
zeruje obydwa kwadraty i już nie są > 0
Pepsi2092 podał poprawną odpowiedź.
24 gru 02:26
ZKS:
Dam Ci kilka różnych zadań ale jeszcze macie kolejną kto rozwiąże jest wolny.

Dla dowolnych a b ∊ℛ
a2 + b2 + 4 ≥ 2(a + b − ab).
24 gru 02:29
Basiek: Cholera, no racja

dwa zera i wszystko się wali

I chciałabym się dowiedzieć− ja chyba
naprawdę głupia jestem− jak z tego: (a−b)
2+4a
2+4a+2>0 zrobiło się to:
(a−b)
2+(2a+1)
2+
1>0
24 gru 02:30
Pepsi2092: Mam kilka zadanek z wczesniejszych konkursów o diament AGh ale jeszcze się za nich zbytnio nie
zabierałem, więc jak będę miał problemy i będziecie czasowi to się z Wami podzielę

Podkreslam że ze wczesniejszych, żeby
Vax źle nie zrozumiał

A wracając do studiów to
pewien jesteś
ZKS, że jak zdam na 80% matmę rozszerzoną z matmy to mam szanse na
mechanikę i budowę maszyn na PW ?

Bo jak oglądełem wczesniejsze progi to trochę przepaść
24 gru 02:31
ZKS:
Wzór na kwadrat sumy: a
2 + 2ab + b
2 = (a + b)
2
Ty masz :
4a
2 + 4a + 2 = 4a
2 + 4a + 1 + 1 = (2a)
2 + 2 * 1 * 2a + 1
2 + 1 = (2a + 1) + 1.
24 gru 02:32
ZKS:
Mały był próg na mechanikę i budowę maszyn może z 1 rekrutacją się nie dostaniesz ale w 2
rekrutacji znacznie spada próg jestem przekonany że 80% samej matematyki rozszerzonej na
spokojnie starczy na PW mechanikę.
24 gru 02:35
ZKS:
Tam zjadłem kwadrat (2a + 1)
2 + 1.
24 gru 02:36
Basiek: Ech, wiecie co?

Przybędę tu po raz kolejny, jak zmądrzeję. Naprawdę.
To do zobaczenia kiedyś tam ^^

I dziękuję
24 gru 02:37
Pepsi2092: pomnożyłem i przenoszę

a
2+b
2+2ab+4−2a−2b≥0
(a+b)
2−2a−2b+4≥0
(a+b)
2−2(a+b)+4≥0
(a+b) [(a+b)−2] +4≥0 takie coś wycudowałem ale też coś pewien nie jestem
24 gru 02:37
Pepsi2092: Basiek nie idz

Już piszemy o studiach i o waznych rzeczach, ta nierówność i koniec bo w
nocy się nie mysli
24 gru 02:38
ZKS:
Tylko powiedz jeszcze na mechanikę i budowę maszyn chcesz iść na wydział inżyniera produkcji
czy wydział mechaniczny energetyki i lotnictwa?
24 gru 02:39
ZKS:
To jeszcze nie kończy dowodu
Pepsi2092 musisz inaczej to ubrać.
24 gru 02:42
Pepsi2092: Oka już myślę

A chciałbym na wydział Mechaniczny więc pewnie jednak trzeba fize tez na
rozszerzu
24 gru 02:43
Pepsi2092: tak to ubieram na koniec : (a+b−1)
2+3≥0
24 gru 02:46
ZKS:
A jeżeli tutaj to i fizykę też jest potrzebna ale zawsze jeszcze progi spadają więc masz
szanse.

Złóż zawsze na PW i PWr.
Basiek już nie będę dawał zadań chyba że jesteś
już zmęczona.
24 gru 02:46
ZKS:

teraz jest dowód odwodniony.

Można też było jak miałeś postać
(a + b)
2 − 2(a + b) + 4 > 0 podstawić pod a + b = t stąd dostajesz:
t
2 − 2t + 4 > 0
Δ = −8 więc jest większe od 0 ponieważ nie ma miejsc zerowych trójmian.
24 gru 02:50
Pepsi2092: Wiem wiem, że jest potrzebna i dlatego do podstawy chcę się solidnie przygotować ale ten typek
co do niego na korki chodzę mi właśnie mówił, żebym po maturze też do niego nadal chodził bo
jak pójdę na PW czy Pwr to fizyka z poziomu rozszerzonego bedzie bardziej w formie powtórzenia
niż takiego uczenia się surowego po kolei

I tak będę musiał zrobić, bo przespałem w tym
technikum 2 lata pierwsze, potem się obudziłem w 3 klasie i teraz zarywam noce i śpię po 4 − 5
godzin

Ale do maja przezyje

A jesli chodzi o studia to własnie wolałbym mimo wszystko
Warszawę albo Wrocka bo w Wawie mam siostrę i bym mógł z nią mieszkać, a we Wrocku wolne
mieszkanie

Także te sprawy też biorę pod uwage chociaż na początku stawiam renomę uczelni i
przyszłość
24 gru 02:54
Pepsi2092: No własnie zapomniałem o tej zmiennej pomocniczej t

Ale ja miałem kiedyś gorszy mętlik w
głowie jak zaczynałem przygodę z matmą rozszerzoną i znalazłem przykład a
4+b
4 żeby rozłożyć
na czynniki na pierwszej stronie
24 gru 02:57