Dowodzenie, ciągi.
Basiek: Dowodzenie, ciągi.
Bry, chciałam zapytać o to zadanko:
Dany jest ciąg geometryczny (cn) o pierwszym wyrazie c1 = 25
i ilorazie q = 3. Wykaż, że ciąg (an) o wzorze ogólnym an = log6 cn jest arytmetyczny. (Oblicz
sumę jedenastu jego początkowych wyrazów i uzasadnij, że jest ona liczbą całkowitą).
Chodzi mi głownie o część bez nawiasu, więc hm, czy dobrze myślę?
−należy wyliczyć r poprzez odjęcie an − an−1 ?
Mógłby o ktoś szybciutko przeliczyć, bo hm, doszłam do postaci log6 3=r , co pewnie jest
źle...
21 gru 23:37
Basia:
cn = 25*3n−1
cn+1 = 25*3n
an+1−an = log6(25*3n) − log6(25*3n−1) =
log625 + log63n − log625 − log63n−1 =
n*log63 − (n−1)*log63 = [n − (n−1)]*log63 = log63
21 gru 23:41
Basia:
czyli policzyłaś dobrze
21 gru 23:42
ZKS:
log63 jest liczbą stałą i nie zależy od jakieś n−ki. Więc czemu ma być źle chociaż nie
sprawdzałem tego.
21 gru 23:43
Basiek: Wow. To już jakiś postęp.

Mnie się to nie zdarza. Hm, to staram się liczyć dalej
21 gru 23:44
Basiek: ZKS Po prostu.... zazwyczaj w takich zadaniach wychodzi jakaś ładna liczba, do której się
nikt nie przyczepi. Taka jedynka np. , albo takie zero.
21 gru 23:45
ZKS:
Rozumiem właśnie dlatego myślałem że nie byłaś pewna swojego wyniku ale
Basia potwierdziła
Twój wynik.
21 gru 23:47
Basiek: A ta suma... to jakimś cudem wyszła mi ładna, bo 55. Teraz to ja dopiero zwątpiłam.
21 gru 23:51
Basiek: Mogę jeszcze jednym takim króciutkim zadankiem "sypnąć" ?
22 gru 00:13
ZKS:
Oczywiście.
22 gru 00:20
Basiek: | | 3 | |
Niech A, B ⊂ Ω będą zdarzeniami losowymi takimi, że P(A) = |
| |
| | 5 | |
.
Wykaż, że P(A ∩ B) ≠0
_____________________________________________
obliczyłam P(B), no i hm...
| | 41 | |
P(A)+P(B)= |
| (>1 , czy to oznacza, że zbiory muszą mieć część wspólną, czy coś |
| | 35 | |
pomieszałam?)
Prosiłabym o jakąś podpowiedź
22 gru 00:21
ZKS:
A co do tej sumy to na pewno Ci wyszło 55? Jeżeli tak to zapisz swoje obliczenia bo mi wyszło
inaczej.
22 gru 00:21
Basiek: Już spieszę zapisać:
| | log6 610 | | 10 | |
S11 = U {log6 210 + log6 310}{2} *11= |
| *11= |
| *11= 55 |
| | 2 | | 2 | |
Hm... a potem się dziwić, że wątpię we własne wyniki, jak wychodzą nierówne. One są złe, nawet
jak wychodzą ładne, śliczne i równe
22 gru 00:24
ZKS:
| | 36 | |
P(A) + P(B) = |
|  Ale taki komentarz chyba powinien wystarczyć chociaż nie jestem |
| | 35 | |
dobry z prawdopodobieństwa.
22 gru 00:26
Basiek: | | log6 210 + log6 310 | | log6 610 | |
S11 = |
| *11 = |
| *11 =55 |
| | 2 | | 2 | |
Było do poprawki, przepraszam.
22 gru 00:27
ZKS:
Wiem dlaczego mi dziwny wynik wychodził bo sobie ubzdurałem że jest S
16 a nie S
11
hehe.

22 gru 00:27
Basiek: Co do prawdopodobieństwa− właśnie doszłam do wniosku, że hm, P(A∪B) ≤1⇔ (tu wzór), że P(A∩B)≠0

Taaaa, dodawanie solą mi w oku! Ale kiedyś się nauczę
22 gru 00:29
Basiek: Czyli to, co powyżej jest okej raczej? Tak?
22 gru 00:30
ZKS:
Moim zdaniem tak. Ale pamiętaj że nie jestem w tych tematach wybitny.
22 gru 00:35
ZKS:
Przychodzi potwierdzenie
672.
22 gru 00:38
Basiek: ZKS − wymyślasz. Dla mnie naprawdę jesteś "wybitny"

Dzięki, Twoja pomoc jest nieoceniona
22 gru 00:38
Basiek: Hm, 672? ...
22 gru 00:39
ZKS:
Kliknij na to
672 .

Mam dla Ciebie zadanko gotowa?
22 gru 00:41
Basiek: Hm, pierwszy raz mi ktoś tak zalinkował.
Tak jest, gotowa!
22 gru 00:42
22 gru 00:44
ZKS:
Wykaż, że dla każdej liczby rzeczywistej x prawdziwa jest nierówność:
x4 − x3 + 2x2 − x + 1 > 0.
Jeżeli Ci zostało tylko jedno to gratuluję. Ale musisz robić jeszcze więcej zadań aby dobrze
zdać maturę.
22 gru 00:49
Basiek: Pfff, nie wolno mnie straszyć !

Jak nie w tym roku, to w następnym, powiem sentencjonalnie.
(Właśnie zniknęła moja nadzieja na odnalezienie pierwiastków całkowitych i podzielenie
Hornerem...)
22 gru 00:53
ICSP: ZKS ładna wtopa
22 gru 00:53
Basiek: ICSP Cichooo! Nie pyskuj

A teraz ekhem :
UDOWODNIŁAM!
22 gru 00:55
ZKS:
Niestety
ICSP zdarzają się takie przypadki ale rzadko.
22 gru 00:55
ZKS:
A jak udowodniłaś zaprezentuj.
22 gru 00:58
Basiek: x
2−x+1> −x
4+x
3−x
2
x
2−x+1> −x
2(x
2−x+1) [tu już niemal miałam skracać, ale uświadomiłam sobie, ze jestem
idiotką)
x
2−x+1 +x
2 (x
2−x+1)>0
(x
2−x+1)(x
2+1) >0
Jak wiadomo spełnione zawsze.
22 gru 01:01
ICSP: Nawet ładniej ode mnie
22 gru 01:02
ZKS:
Inny sposób chcę.

Bliźniaczo podobne wykazanie widziałem już niedawno.
22 gru 01:04
Basiek: Ech. Nie chwal się już tak! Przecież to oczywiste, że musiałabym mieć 3x więcej mózgów i tak 2
dodatkowe ręcę, żeby to zad. zrobić w tym czasie co Ty. Ale i tak mnie nie zrazisz. WYSZŁO.
Tymczasem− chciałam zapytać (wiem, że to brzmi co najmniej śmiesznie, to pytanie) co w zasadzie
znaczy cdn. na końcu tego typu zadań? Oprócz tego, że znaczenie jest mniej więcej "wykazano".
Mnie się kojarzy tylko z ciąg dalszy nastąpi

A skrótu rozwinąć nie umiem.
22 gru 01:05
Basiek: Eeeej, nie moja wina, że ICSP jest tak szybki. Zresztą, zauważ, że on dostał to zadanie
wcześniej niż ja. Niech on za karę robi jeszcze raz!
22 gru 01:06
ZKS:
c.n.d "co należało dowieść"
c.n.u "co należało udowodnić"
Basiek nie denerwuj się bo podobno złość wpływa na urodę.
22 gru 01:09
ZKS:
Heh ale to Ty masz maturę w bieżącym roku szkolnym a
ICSP jest już po maturze.
22 gru 01:10
ICSP: ZkS po co bawić się w jakieś inne sposoby skoro ten jest najprostszy
22 gru 01:10
Basiek: O, dzięki.

Człowiek z minuty na minuty się coraz mądrzejszy staje

@ZKS− trzeba duuużo, duuuuuuużo więcej, żeby mnie zdenerwować. Na razie można powiedzieć jestem
w świetnym humorze i daleko mi do zdenerwowania.

Co do tego "złość wpływa na urodę"

Słyszałam kiedyś takie powiedzenie:
"Złość piękności szkodzi, a szastać nie masz czym"

Staram się stosować
22 gru 01:11
ZKS:
Prosty też jest ale na pewno najłatwiejszy jest ten wyżej. Skoro ktoś potrafi to zrobić na
kilka sposobów to później na maturze nie będzie miał z wykazywanie większych problemów tylko
spojrzy i będzie wiedział który sobie może sposób wybrać "kreatywność".
22 gru 01:14
ICSP: tylko że ja nie mam pomysłu jak się za to zabrać inaczej...
22 gru 01:16
Basiek: Halo! No weźcie. Straszycie biedne dziewuszki jakąś tam maturą. I do tego dowodzeniem. A fe!
Wstyd.
A jeśli chcecie dowodzić tego na x sposób, to powodzenia, chętnie popatrzę
22 gru 01:17
ZKS:
| | 1 | | 1 | | 3 | | 3 | |
x4 − x3 + |
| x2 + x2 − x + |
| + |
| x2 + |
| > 0 |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 3 | |
(x2 − |
| x)2 + (x − |
| )2 + |
| (x2 + 1) > 0 |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | |
(x2 − |
| x)2 ≥ 0 dla x ∊ ℛ |
| | 2 | |
| | 1 | |
(x − |
| )2 ≥ 0 dla x ∊ ℛ |
| | 2 | |
(x
2 + 1) > 0 dla x ∊ ℛ
| | 1 | | 1 | | 3 | |
Stąd całe wyrażenie (x2 − |
| x)2 + (x − |
| )2 + |
| (x2 + 1) jest > 0. |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
c.n.u
22 gru 01:21
ICSP: przecież to praktycznie taki sam dowód

Masz jeszcze jakieś
ZKS ?
22 gru 01:21
ZKS:
Każdy dowód tego typu praktycznie na tym samym polega.
22 gru 01:23
ICSP: Dlatego trzeba po prostu wpaść jak to pogrupować

Pamiętam jak pierwszy raz dowodziłem tego co wczoraj podałeś xD
22 gru 01:24
Basiek: Ech... wygląda mądrze. No cóż, zaczynam się przyzwyczajać.
Znikam, bo rano pobudka. Dobranoc i dziękuję za wszystko
22 gru 01:26
ZKS:
Dobranoc
Basiek .

Ale o które zadanie chodzi
ICSP?
22 gru 01:28
Basiek: x
4−x+1>0 ?

Dalej tego nie rozwiązałam ^^
22 gru 01:29
ZKS:
Spróbuj podobnym sposobem co pokazałem tutaj i życzę udanego udowadniania.
22 gru 01:30
ICSP: Z dowodzenia jestem kompletnym 0 wiec jakieś by się przydało.
22 gru 01:31
Basiek: Cudownie. To po maturze. Od maja do października będę mieć mnóstwo czasu, żeby to rozgryźć
22 gru 01:31
ZKS:
Chcesz więcej takich co
Vax je rozwiązał w ostatnim poście w
118221?
22 gru 01:33
22 gru 01:34
ICSP: Jak
Vax cos rozwiązywał to znaczy że nie takie

Jakieś o 10 poziomów niższe
22 gru 01:35
ZKS:
To o które Ci zadanie chodzi?

Podaj treść to będę wiedział jakie podobne Ci dać.
22 gru 01:37
ICSP: może być podobne do tego co wczoraj mi dałeś na dobranoc

Takie z parametrem
22 gru 01:39
ZKS:
Okej.

Poszukam zamieszczę i też będę się szykował na spanko.
22 gru 01:40
ZKS:
Zbadaj liczbę rozwiązań równania cos2x − cosx + m = 0 w zależności od parametru m ∊ ℛ.
22 gru 01:44
ICSP: 2cos2x − cosx − 1 + m = 0
t = cos t ∊ <−1;1>
2t2 − t − 1 + m = 0
Dobrze myślę?
22 gru 01:53
ZKS:

.
22 gru 02:01
ICSP: i nie wiem. Dużo przypadków.
1 rozwiązanie dla Δ = 0
1 rozwiązanie dla t1 ∊ <1;1> oraz t2 ∊ R\<−1;1>
2 rozwiązania dla t1 ∊ <1;1> oraz t2 ∊ <1;1>
tylko problem w tym że to zapewne nie wszystkie przypadki. Czy istnieje sposób aby to jakoś
uprościć. Jeżeli nie to jak zawrzeć warunki ?
22 gru 02:05
ZKS:
Rozpatrz tak przypadki:
1o Równanie nie ma rozwiązań ⇔
I) Δ < 0
II) t ∉ <−1 ; 1> ⇒ af(−1) < 0 ∧ af(1) < 0
2o Równanie ma nieskończenie wiele (bo x jest ℛ) ⇔
I) jedno dla Δ = 0
II) ma dwa Δ > 0 (t1 < t2) [−1 < t1 < 1 < t2] ∨ [t1 < −1 < t2 < 1] ∨ [−1 < t1 < t2 < 1]
22 gru 02:16
ZKS:
Sprawdzę Ci jak coś jutro jeżeli będę bo już lecę na spanie.

Dobranoc miłego rozwiązywania zadania.
22 gru 02:18
ICSP: Już nie myślę.
Jutro się tym zadaniem zajmę
22 gru 03:23