Hej mam problem z zadaniami . jedno jest nastepujace. oblicz 4 poczatkowe wyrazy ciagu arytmetycznego dla an=9-2n. prosze pomozcie :-(
Milena1991: Hej mam problem z zadaniem. oblicz 4 poczatkowe wyrazy ciagu arytmetycznego dla an=9−2n
21 gru 20:42
Bizon:
... i jakiż tu możesz mieć problem ...

?
21 gru 20:43
Milena1991: Ja takich zadan 2 lata nie robilam. mysle ze r to 2 a1=9 a a4 =15 tylko jak to rozpisac
21 gru 20:48
Basiek: myślę , że musisz podstawić
n=1
n=2
n=3
n=4
21 gru 20:51
Milena1991: dzieki

a mam jeszcze pytanie. jaki jest wzor na monitonicznosc ciagu? an=1+2n
21 gru 20:54
Basiek: "Aby zbadać monotoniczność ciągu o danym wyrazie ogólnym, należy zbadać znak różnicy an+1 −
an.Jeśli jest ona dodatnia wtedy ciąg jest rosnący, jeśli ujemna ciąg jest malejścy, a jeśli
równa 0, to ciąg jest stały."
21 gru 21:03
Basiek: Czyli że musisz odjąć od wyrazu n−tego , wyraz n−1 , wyjdzie Ci różnica w ciągu .
A dalsze wnioski z tego, co powyżej.
21 gru 21:10
Milena1991: A jest na to jakis wzor? bo to an=1−an To mi nic nie mowi
21 gru 21:11
Milena1991: Aha. to dzieki. jestes wielki
21 gru 21:12
Basiek: WielkA
21 gru 21:12
Milena1991: to sorki za pomyĺke. ogromna jeszcze raz dzieki. a moge cie prosic o pomoc przy jeszcze jednym
zadaniu
21 gru 21:26
Basiek: Jeśli będę umieć, to pomogę

Chociaż za ciagami ostatnio nie przepadam

Ale wrzuć, jak nie
ja, to ktoś inny
21 gru 21:29
Milena1991: Jest ono nastepujace. majac dane wspolrzedne punktow A=(1,3), B=(7,−5) C=(2,1) D=(5,−3) oblicz
stosunek odcinka AB do odcinka CD
21 gru 21:30
21 gru 21:42
21 gru 21:42
Milena1991: Dzieki jestescie super XD
22 gru 13:54