rownania kwadratowe
Karla: rozwiaz rownania kwadratowe:
a) x2−10x+9=0
b)x2=−8x
c)x2−16=0
d)x2−x+4=0
prosze przynajmniej powiedziec jakimi sposobami, bo nie wiem czy trzeba delte i pozniej x1 i
x2, czy w ogole jakos inaczej...
19 gru 19:58
ICSP: a) masz trzy wyrazy czyli delta
b) masz dwa wyrazy czyli nie trzeba z delty
c) masz dwa wyrazy czyli nie trzeba z delty
d) masz trzy wyrazy czyli trzeba z delty
19 gru 20:03
beti: a, d − Δ
b − porządkujesz i wyłączasz x przed nawias
c − wzór skróconego mnożenia
19 gru 20:03
Karla: dzięki serdeczne
19 gru 20:06
Karla: moglibyście sprawdzić?
a)x2−10x+9=0
Δ=100−28=72
√Δ=√72=8,5
x1=0,75
x2=9,25
b) x2+8x=0
x(x+8)=0
x=0 lub x+8=0
x=−8
c) x2−16=0
(x−4)(x+4)=0
x−4=0 lub x+4=0
x=4 lub x=−4
d) x2−x+4=0
Δ= 1−16= −15
Δmniejsza od 0 więc nie ma rozwiązań
19 gru 20:14
krystek: a) żle Δ
pozostałe ok
19 gru 20:16
Karla: ach no tak, dzięki
19 gru 20:18
krystek: a gdy masz Δ=72 to obliczając √72=√36*2=6√2 nie podajesz przybliżonej gdy obliczasz x1
i x2
19 gru 20:18
Karla: ale ja to w ogóle źle zrobiłam bo dałam że 4*9 jest 28
19 gru 20:19
Karla: a jak będę miała rozwiązać nierówności to tak samo? że muszę liczyć deltę?
19 gru 20:28
ICSP: 4*9 ≠ 28
19 gru 20:29
Karla: już do tego doszłam
19 gru 20:30
19 gru 20:44
Karla:

moglibyście sprawdzić:
1. rozwiaz nierownosc
a)x
2−4x+3mniejsze od 0
Δ=16−12=4
x
1=3
x
2=1
19 gru 20:55
Karla:

b) 5x
2−2x−3≤0
Δ=4+60=64
x
1= −3/5
x
2= 1
19 gru 20:59
Karla:

c) x
2−2x−3 wieksze od0
Δ=4+12= 16
x
1=−1
x
2=3
19 gru 21:01
Karla: i wlaśnie nie wiem co z d)
−x2+3x≥0
ja to zrobilam tak:
x(−x+3)≥0
x=0 lub −x+3=0
x=3
i teraz nie wiem czy dobrze no i jaki wykres
19 gru 21:03
krystek: i teraz wartości ujemne masz pod osia a dodatnie nad osią OX! podaj odpowiedzi sprawdzę!
W d) gałęzie skierowane w dół ponieważ a=−1 <0
19 gru 21:29
krystek:
19 gru 21:37
Karla:

czyli w a na dole w b tez na dole w c nad osia i w d tez nad osia
19 gru 21:48
kamil: x2−10>0
8 wrz 14:11
kamil: rozwiąze ktos?
8 wrz 14:12
Agnes: x2−7x+10=0
17 kwi 17:08
bezendu: @Agnes załóż nowy temat a nie zaśmiecaj tego
17 kwi 17:09