Wielomiany
Misiek: 1. Rozwiąż równanie:
a) x
2−5x
2−2x+10=0 b) −3x
5+x
2−2x=0
2. Rozłóż wielomian P na czynniki:
a) P(x) = x
3−64 b) P(x) = −2x
3+4x
2−2x+4
3. Zapisz wielomian W(x) = −(x+2)
2−(x−1)
2 w postaci sumy jednomianów uporządkowanych malejąco
ze względu na stopień
Proszę jeszcze o te 3 zadanka, od tego zależy czy zaliczę półrocze
18 gru 10:25
krystek: a)x2(x−5)−2(x−5)=0
(x−5)(x2−2)=0
(x−5)(x+√2)(x−√2)=0 i dalej licz . Zapewne na początku miało być x3!
18 gru 10:30
Misiek: możliwe, spisywałem ze słabej jakości zdjęcia
18 gru 10:31
Niuans: w pierwszym chyba powinno być x3
18 gru 10:32
Niuans: 2a
(x−4)(x2+4x+16)
18 gru 10:33
18 gru 10:33
wik_gg8947201: ok, walcz dalej
18 gru 10:34
Niuans: 2b
−2x2(x−2)−2(x−2)=(−2x2−2)(x−2)
18 gru 10:34
Misiek: a w 3, pierwszy nawias ma być 3, przepraszam za błąd
18 gru 10:40
18 gru 10:42
Misiek: w 3 wyliczyłem: −x3−7x2−6x2−2x−7
może ktoś sprawdzić?
18 gru 10:55
krystek: jeszcze raz przelicz uważaj na znaki "−" przed nawiasem!
18 gru 11:10