Przyrównywanie każdego nawiasu do zera.
Paweł: Czy mógłby mi ktoś powiedzieć gdzie mogę szukać takich przykładów na stronie i z jakiego to
jest działu

2x (x+2) (x
2 − 25)
(x
2+64) = 0
rumpek:
Chodzi o wielomiany?
https://matematykaszkolna.pl/strona/118.html
odnośnie twojego przykładu:
2x(x + 2)(x
2 − 25)(x
2 + 64) = 0
To dla 2x = 0 (x = 0)
dla x + 2 = 0 (x = − 2)
dla x
2 − 25 (x = 5 ∨ x = −5, ponieważ x
2 − 25 = (x − 5)(x + 5) [wzór skróconego mnożenia] )
dla x
2 + 64 = 0 (nie ma, bo jest to niepełen kwadrat sumy )