funkcja kwadratowa
Marek: Wykaż, że dla m=2 nierówność zachodzi dla wszystkich liczb rzeczywistych.
a) x2 + mx + 2m − 1 > 0
b) −mx2 + 3x + 2 − 3m <0
14 gru 19:58
kachamacha: podstaw pod m=2
oblicz Δ
powinna byc ujemna i juz masz dowód
14 gru 19:59
Marek: w obu przypadkach powinna być Δ ujemna?
14 gru 19:59
14 gru 20:01
Marek: Δ w obu przypadkach wyszła ujemna, wystarczy taki dowód?
14 gru 20:04
14 gru 20:13
ZKS:
Według mnie to nie jest dowód podstawiając za m liczbę. Trzeba policzyć Δ.
a) x2 + mx + 2m − 1 > 0
a > 0 ∧ Δ < 0
m2 − 8m + 4 < 0
(m − 4)2 − (2√3)2 < 0
(m − 4 + 2√3)(m − 4 − 2√3) < 0 ⇒ m ∊ (4 − 2√3 ; 4 + 2√3) i w tym przedziale nasza 2 się
znajduję więc jest spełnione przez 2.
14 gru 20:32
krystek: ZKSpoziom szkolny! wykaż ,że dla m=2
Czyli wykres leży nad osia OX, gdy Δ<0 i a>0dla przykładu a)
a dla b) wykres pod osia gdy a<0 i Δ<0
W innym przypadku byłoby dla jakich m nierównośc jest spełniona dla każdej liczby
rzeczywistej
14 gru 20:39
ewelina: ihio
28 lut 17:48