oblicz odległość środka okręgu od prostej
Marzena: 1.Dane jest równanie okręgu (x+2)2+(y−3)2=9
a) Oblicz odległość środka okręgu od prostej y=x+2
b)Określ ile punktów wspólnych ma ta prosta z okręgiem i wykonaj ilustracje graficzną
2.Dana jest prosta l:3x+2y−6=0.Wyznacz równanie prostej :
a)prostopadłej do prostej l przechodzącej przez punkt P(2,−3)
b)równoległej do prostej l której miejscem zerowym jest liczba −2. Wykonaj wykresy tych
funkcji.
Proszę o wytłumaczenie bo nie mogę się połapać co z czym
13 gru 21:58
13 gru 22:02