Wielomiany
Tom: Rozłóż wielomiany na czynniki:
W(x)=x3−3x+2
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu.
12 gru 23:44
Basiek: (x+2)(x
2−2x+1)= (x+2)(x−1)
2
CHYBA
12 gru 23:48
ZKS:
x3 − x − 2x + 2 = x(x − 1)(x + 1) − 2(x − 1) = (x − 1)(x2 + x − 2) = (x − 1)2(x + 2)
12 gru 23:48
Tom: Dziękuje bardzo
12 gru 23:49
ICSP: co jest z tym przykładem?
Codziennie jest pod dwa razy ...
Δ = −1 + 1 = 0
x1 = 3√1 =1 − dwurkotny
x2 = −2x1 = 2 jednokrotny
13 gru 00:06
ICSP: x
2 = −2x
1 = −2 * 1 = −2
13 gru 00:06
Basiek: Skąd Ci się ICSP takie wyliczenia pierwiastków wzięły?

To chyba jakiś wyższy poziom
zaawansowania, czy coś
13 gru 00:41
ICSP: jaki tam wyższy

Zwykłe wzory Cardano dla wielomianów o współczynnikach rzeczywistych
13 gru 00:43
Basiek: Ekhem , jak już wspomniałam wcześniej− wyższy poziom.
W 3 roku nauki matematyki właśnie usłyszałam tę piękną nazwę "Wzory Cardano"! Jak mam teraz
zasnąć?!
13 gru 00:46
ICSP: W trzecim roku nauki?
Tzn III liceum?
13 gru 00:48
Basiek: Z gimnazjum wyszłam z przeświadczeniem, że funkcja to taka kreska na osi liczbowej. No i
oczywiście musi być prosta.
Stąd tak− 3 rok nauki

Czy ja powinnam znać te wzory?
13 gru 00:50
ICSP: Nie musisz ich znać

Jeśli już to radziłbym najpierw nauczyć się rozwiązywać wszystkie
równania kwadratowe a dopiero później zacząć bawić się wielomianami III stopnia
13 gru 00:52
Basiek: Ej, eeej! Wypraszam sobie. Chyba miałam z tego sprawdzianu 4! Co znaczy, że coś tam umiem.
A same wielomiany jakoś rozwiązuję, a przynajmniej na poziomie liceum. Te wielomiany III
stopnia całkiem ładnie można zrobić twierdzeniem o pierwiastku całkowitym i Hornerem. No
chyba, że brak jest pierwiastków całkowitych...
To już nie ta bajka, prawda?
13 gru 00:54
ICSP: x
3 + 9x + 6

Rozwiąż to twierdzeniem o pierwiastkach wymiernych/całkowitych

Wątpię aby ci się udało

Co do trójmianów kwadratowych. Rozpatrzmy trzy przypadki:
Rozwiąż równanie:
a)x
2 − 1
b)x
2 − 2x + 1
c) x
2 + 1
13 gru 01:00
Basiek: Wnioskuję, że ten paskudny przykład nie ma pierwiastków wymiernych? A i metodą grupowanie
czarno to widzę.
W zasadzie − nie widzę.
a) (x−1)(x+1)
b) (x−1)
2
c) nierozkładalne
Co te 3 przykłady mają do rzeczy?
13 gru 01:04
ICSP: "nauczyć się rozkładać wszystkie równania kwadratowe"
czyli x
2 + 1 nie jest równaniem kwadratowym

Zagwozdka xD
x
3 + 6x + 9
x
1 =
3√3 −
3√9
sprawdź
13 gru 01:06
13 gru 01:07
ICSP: Mogę spytać jak znalazłaś/eś ten temat?
x
2 + 1 = x
2 − i
2 = (x−i)(x+i)
x =i v x = −i :
Jednak nie radzę tego używać na sprawdzianach...
Teraz idę spać

Dobranoc wszystkim
13 gru 01:09
Basiek: 6 odpowiedź po wpisaniu w googlach "wzory cardano"

Dobranoc

i znalazłAŚ

Na przyszłość.
13 gru 01:12
ICSP: Nawet google o nas wie
Vax jesteśmy sławni xD
13 gru 01:13
Basiek: I skromni
13 gru 01:14