wielomiany
hay: wyznacz pierwiastki wielomianów
W(x)=3x3+8x2−4x−3
dzielniki −3 = {1,−1,−3,3}
W(1)=3+8−4−3=11=7≠0
W(−1)=−3+8+4−3=−6+12≠0
W(−3)=3(−27)=8*9+12−3=−81+72+12−3=84−84=0
i co dalej mam zrobić, żeby te miejsca zerowe wyliczyć ?
i czemu akurat dzielniki −3 ?
12 gru 19:00
załamany :(: bo jest takie twierdzenie
musisz podzielic W(x):(x+3)
12 gru 19:04
krystek: jażeli W(−3)=0 to dzieli sie wielomian przez (x+3)
12 gru 19:05
Aga: Liczba −3 jest pierwiastkiem wielomianu, bo W(−3)=0
Teraz dziel w(x) przez (x+3),
albo schematem Hornera
12 gru 19:06
hay: to mam po kolei liczby dobierać i sprawdzać, czy W(a)=0 ?
12 gru 19:44
Basiek: https://matematykaszkolna.pl/strona/120.html
Początkowo korzystasz z twierdzenia Bezout'a , a potem sobie dzielisz ten wielomian przez to,
co Ci wyszło

Tworzy Ci się kolejny wielomian, jego też rozkładasz tak samo. Aż do
najprostszej postaci
12 gru 19:50
hay: no więc jak podzieliłam, wyszedł mi kolejny wielomian 3x2−x−1 i teraz co powinnam zrobić z nim
?
12 gru 19:57
załamany :(: licz delte
12 gru 19:58
hay: policzyłam, więc pierwiastkami będą x=−3 v x=1−√13/6v x=1+√13/{6
12 gru 20:04
załamany :(: tak tylko dobrze napisz licznik
12 gru 20:05
hay: no tak, tak, miałam dopiero pierwszą lekcję i nie bardzo zrozumiałam, ale dziękiję bardzo za
pomoc, bardzo się przydała, teraz kolejne przykłady wiem jak zrobić i myśle, że zrozumiałam na
czym to polega ; )
12 gru 20:10
załamany :(: 
to dobrze
12 gru 20:11