Zmaień liczbę 1,2(7) na ułamek zwykły
Fashia: 1. Zamień na ułamek zwykły liczbę 1,2 (7), 1,2(4), 0,(03), 0,1(12)
2.Usuń niewymierność z mianownika ułamka: a) 3/2√5
b) 4√3/√3+2
c)2√5/3√2−4
d) 4√2−1/2√3+5
e) 12/√5−√3
3. Wyznacz odwrotność liczby c. (ułamek) c= 2/√5−√3−1/√5+√3
a) x=2−√3
b) x=3/√7−√3 − 1/√7+√3
c) x=1/√2 + √2/√2−1
4. Podaj dwie liczby wymierne zawarte między liczbami: 450803 i 451803 b)
3110000i
3210000
5. Podaj przykłady trzech liczb wymiernych m,k,l, takich że 14<m<k<l<825
6.Wyznacz takie liczby całkowite x i y, aby spełniona była równość:
a) (1−√2)3=x+y√2
b) ( √7−2)2=x√7+y
12 gru 15:41
12 gru 15:47
sylwek: 1,2(4)
18 mar 09:09
krystek: 1,24444...=x /10
12,4444..=10x/10
124,4444..=100x
__________ odejmujemy
112=90x
18 mar 09:40
violetta: 0,(25)
28 kwi 20:15