trygonometria
krzysio: ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak zrobić nierówność taką
ctgx>−√3/3
11 gru 20:19
11 gru 20:24
krzysio: ale własnie nie wiem dlaczego od π−π/3, a nie korzystam z tego wzoru
x=x0+kπ
11 gru 20:34
11 gru 20:38
krzysio: tak wiem że wyjdzie 2/3π, ale nie wiem dlaczego
11 gru 20:44
krystek: Potrzeba jest znajomośc wzorów redukcyjnych.
Postaram sie wyjaśnić ctgx=
√3/3⇒ctgx=ctg(π/3)⇒x=π/3
| | √3 | | π | | π | |
gdy masz ctgx=− |
| ⇒ctgx=−ctg( |
| )⇒ctgx=ctg(π− |
| ) |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
11 gru 20:48
krystek: Czy wszystko jasne?
11 gru 20:50
krzysio: jasne wielkie dzieki
11 gru 20:54
11 gru 20:56