Logarytm o podstawie 4 z 2
Tomek: Logarytm o podstawie 4 z 2
pomoc
9 gru 22:40
załamany :(: 0,5
9 gru 22:40
Tomek: Ok spoko tyle wiem..
chodzi mi o wytłumaczenie.
9 gru 22:42
Tomek: a jak mogę obliczyć log 10000 ?
9 gru 22:42
załamany :(: korzystaj z definicji logarytmu
9 gru 22:43
Tomek: Aha..
a to log10000 to jak ? bo nie widzę tego na stronię ; /
9 gru 22:44
9 gru 22:44
Godzio: df
| | 1 | |
log42 = x ⇔ 4x = 2 ⇒ (22)x = 2 ⇒ 22x = 21 ⇒ 2x = 1 ⇒ x = |
| |
| | 2 | |
Początek to definicja: log
ab = c ⇔ a
c = b, i później wzór: (a
m)
n = a
m * n
9 gru 22:44
Tomek: ok dzięki wielkie,
9 gru 22:47
Godzio:
To ile Ci wyszedł ten log10000 ?
9 gru 22:48
Eta:
To tajemnica
9 gru 22:49
Tomek: 4
9 gru 22:49
Tomek: żadna tajemnica
9 gru 22:50
Eta:
9 gru 22:50
Tomek: a jeżeli mam Logarytm o podstawie 7 z 7 do potęgi −1
to wynik −1 ?
9 gru 22:50
Eta:
tak

bo log
77
−1= −log
77=.....
9 gru 22:51
Tomek: Nie kumam z tych definicji i wzorów..
a co jeżeli mam log o podstawie11 z 11 pierwsiatek 11 do 3
9 gru 22:52
Godzio:
log1111√113 tak ?
9 gru 22:53
Tomek: nie kolego
ta 3 w pierwiastku.
9 gru 22:54
Eta:
11
1*11
3/2= 11
5/2
| | 5 | | 5 | |
log11115/2= |
| *log1111= |
| |
| | 2 | | 2 | |
9 gru 22:55
Godzio:
log
1111
3√11
n√a = a
1/n, a * a
1/n = a
1 + 1/n, zatem mamy:
| | 4 | |
log1111 * 111/3 = log11111 + 1/3 = log11114/3 = |
| |
| | 3 | |
log
aa
k = k
9 gru 22:56
Eta:
log11113√11 tak?
9 gru 22:56
Tomek: Eta: tak
9 gru 22:57
Godzio:
"Nie koleżanko
Eto, trójka w pierwiastku "
9 gru 22:57
Eta:
ok
Godzio już Ci wyjaśnił !
9 gru 22:58
Tomek: Dzięki

ale coś mi to dziadastwo nie wchodzi xD
9 gru 23:06
jgffhf: log241
5 mar 18:38
jgffhf: .?
5 mar 18:39
Krzysiek : masz wzor logab n=n*logab
No to teraz dzialaj a ile to jest log2 4 to przeciez wiesz
5 mar 22:19
mala : Kots wytlumaczy mi ta prosta rzecz bo jakos nie wiem jak to rozwiazac
Log
4 4
6 maj 19:44
6 maj 23:42