pomocy
MONIKA:
może mi to ktoś policzyć −mam zapisać te funkcję w postaci kanonicznej i ogólnej
y=−(X−6)(X+4)
9 gru 18:11
9 gru 18:15
MONIKA: tyle to ja wiem tylko nie pamiętam jak to liczyć
9 gru 18:16
MONIKA: prosze o pomoc
9 gru 18:20
ZKS:
Ale tu nic nie ma do pamiętania wymnażasz nawiasy przez siebie i otrzymujesz postać ogólna.
9 gru 18:20
MONIKA: czyli
−(x2−4x−6x−24)=−x2+4x+6x+24=−x2+10x+24 czy tak
9 gru 18:30
ZKS:
Wraz po x Ci zły wyszedł popraw.
9 gru 18:34
beata: powinno być y=−x2+2x +24
9 gru 18:37
MONIKA: możesz mi to pliczyć nie wiem o co chodzi
9 gru 18:38
ZKS:
beata Ci poprawnie napisała zobacz gdzie masz błąd i popraw.
9 gru 18:39
MONIKA: teraz liczę Δ wyszło mi Δ=192
p=−b/2a
p=1
q=−Δ/4a
q=48
f(x)=−1(x−1)2+48 tak?
9 gru 18:55
beata: jak dla mnie delta =100
9 gru 18:57
MONIKA: jak?
9 gru 19:01
MONIKA: ok masz rację
9 gru 19:02
MONIKA: a wzór jest dobrze −1(x−1)2+25
9 gru 19:03
beata: y=a(x+b2a)2−Δ4a
9 gru 19:18
MONIKA: czyli ok
9 gru 19:26