PRAWDOPODOBIEŃSTWO
ASIA: P(A)=P(B/A)=0,25
OBLICZ P(A∩B')
8 gru 19:27
ASIA: POMOCY
8 gru 19:57
ASIA: KTO SIĘ ZNA NA TAKICH ZADANIACH
8 gru 20:19
ASIA:
CZY SKORO P(A)=P(B/A)=0,25 TO P(B) TEŻ BĘDZIE 0,25?
8 gru 20:22
kylo1303:
A∩B'= A−B
P(A−B)=P(A)−P(AnB)
P(A∩B')=P(A)−P(AnB)
8 gru 20:37
ASIA: MOŻESZ KROK PO KROKU BO NIE KUMAM
8 gru 20:52
kylo1303: Dobra, wiemy że;
Z tego można wyliczyć P(AnB):
P(AnB)=1/16
Musimy obliczyć P(A∩B')
Najlepiej wykonaj rysunek pomocniczy, łatwo zauważyć, że częsc wspolna A i B' to to samo co
B−A
A∩B'= A−B
P(A−B)=P(A)−P(AnB) to jest własność, bierze się stąd:
A=(AnB)+(A−B) i (AnB)n(A−B)=∅
P(A)=P((AnB)+(A−B))=
P(AnB)+P(A−B)
P(A−B)=P(A)−P(AnB)
Wiemy, że A∩B'= A−B, więc:
P(A∩B')=P(A)−P(AnB)
8 gru 21:09
kylo1303: Oczywiscie zakladam ze znasz akcjomat:
AnB=∅⇒ P(AuB)=P(A)+P(B)
8 gru 21:14
krystek: kylo powiedz prosto jeżeli zbiory są rozłączne ,czyli nie maja wspólnych elementów, to
Asia " chwyci "szybciej.
8 gru 21:18
kylo1303: Problem własnie polega na tym, ze nigdy nie wiadomo co dana osoba wie a czego nie. Dlatego
zakladam ze podstawy (w tym wypadku definicje, aksjomaty i wlasnosci) powinny byc znane. Jesli
cos jeszcze jest niezrozumiale to napisz, postaram sie wyjasnic.
8 gru 21:27
ASIA: już teraz wszystko ok
dziękuje
8 gru 21:39
ASIA: jesteś

bo mam pytanko
9 gru 21:05