Nierówności kwadratowe
2 nierówności: Mam do rozwiązania 2 nierówności: Proszę o pomoc :
a)−6x2+5x−1≥0
b)3(x−2)(x+4)<0
Chciałbym aby ktoś rozwiązał te nierówności i napisał co robi po kolei
7 gru 16:20
Bizon:
w pierwszym licz deltę i miejsca zerowe .... apotem zaznacz przedział
w drugim jeszcze prościej
7 gru 16:22
2 nierówności: Δ=52−4*(−6)*(−1)
Δ=25−25 ? ok? co źle?
7 gru 16:33
Bizon: 25−24
7 gru 16:35
2 nierówności: miejsca zerowe x1=−b−pierwiastek delta2a i x2 −b+pierwiastek delta/2a z tych wzorów?
7 gru 16:42
2 nierówności: x1=0,5 x2=−13
7 gru 16:46
2 nierówności: dobrze i jak zaznaczyć przedział bo tego w ogóle nie czaje
7 gru 16:46
2 nierówności: Bizon dobrze to policzyłem?
7 gru 16:55
2 nierówności: proszę o odpowiedź
7 gru 16:58
Bizon: miejsca zerowe OK
7 gru 17:00
Bizon: a dalej ...
a<0 ....więc parobolka "smutna" ... ramionami w dół
wartości ≥0 przyjmuje więc w przedziale

? −
7 gru 17:01
2 nierówności: to znaczy jaka parabola takie odwrócone U ?
7 gru 17:50
2 nierówności: Bizon jesteś?
7 gru 18:19
krystek: Tak
7 gru 18:21
gosia: podaj przybliżenie liczby a=3,456 do 0,1 i oblicz błąd bezwzględny tego przybliżenia
7 gru 18:24
gosia: proszę o pomoc
7 gru 18:24
7 gru 18:26
2 nierówności: prosze o pomoc z rozwiązaniem tej 2 nierówności jak ją obliczyć
7 gru 18:36
krystek: Masz zaraz miejsca zerowe 3(x−2)(x+4) =0⇔ x=2 lub x=−4
kreślisz parabole gałęzie do góry bo a=3 jest dodatnie i odczytujesz wartości ujemne dla x∊..
7 gru 18:40
2 nierówności: krystek co tam jest po =0 napisz słownie (piszę z telefonu) wyświetla mi jakiś kwadrat
7 gru 18:43
gosia: Krystek buziaczki
7 gru 18:51
2 nierówności: krystek odpowiedz
7 gru 19:00
krystek: miejsca zerowe x=2 i x=−4
7 gru 19:02
2 nierówności: przed x=2
7 gru 19:04
krystek: znak ⇔ (wtedy i tylko wtedy)
7 gru 19:07
2 nierówności: w tym przykładzie wykres będzie wyglądał jak litera U ? Nie wiem jak odczytać te wartości
(chodzi tu o ZW?) napisz prosze jaki bedzie ten ZW
7 gru 19:13
gosia: Krystek? aaaaa

jeszcze jedno zadanko? A=(2,9), B=∠3,100).Zapisz w formie przedziału
zbiory:A∪B i A−B
7 gru 19:18
krystek: | | Δ | |
Z postaci iloczynowej nie podasz zbioru wartości musisz wymnożyć i wyliczyć q= |
| |
| | 4a | |
Ale u góry w zad masz napisane rozwiąz nierównośc ,czyli dla jakich x wartości ujemne.
7 gru 19:19
2 nierówności: gosia załóż nowy temat
7 gru 19:19
krystek: AUB=(2;100)
A\B=(2;3)
7 gru 19:21
2 nierówności: czyli ZW nie trzeba pisać to jaki sa te jakies wartosci ujemne? Od −nieskonczonosci do −4 czy
ile
7 gru 19:23
krystek: Miałas nierównośc 3(x−2)(x+4)<0 pod osią OX masz wartości ujemne czyli x∊(−4 ;2) i koniec
gdy 3(x−2)(x+4)>0 to nad osia OX masz wartosci dodatnie x∊(−∞;−4) U (2;∞)
7 gru 19:28
gosia: Już nie przeszkadzam

sorki 2 nierówności
7 gru 19:32