matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodne
Ania:
Witam. Mam problem z pochodną, a mianowicie: y=arctgx
x
wiem ze to jest to samo co: y= e
xlnarctgx
pochodna będzie wyglądać tak: y'= e
xlnarctgx
* (xlnarctgx)' nie wiem jak rozgryźć tą pochodną: (xlnarctgx)' Bardzo proszę o pomoc
7 gru 12:06
sushi_ gg6397228:
pochodna iloczynu =..... f(x)= x g(x)= ln (arctgx )
7 gru 12:10
Grzegorz:
Aniu proszę odpowiedz mi skąd wzięłaś to zadanie?
https://matematykaszkolna.pl/forum/67534.html
Z jakiej książki? Dziękuję z góry za odpowiedź, to dla mnie bardzo ważne!
9 gru 16:54
AS:
Wynik końcowy
x
x
(log(x) + 1)
x
2x
+ 1
9 gru 17:53