Napisz równania stycznych do okręgu o i równoległych do prostej k
Ania: Napisz równania stycznych do okręgu o i równoległych do prostej k:
a) (x − 2)2 + (y − 1)2 = 4
b) x2 + y2 − 2x + 12y + 28 = 0
Znalazłam rozwiązania na internecie, ale kompletnie nie kapuje dlaczego tak a nie inaczej, nie
rozumiem tego kompletnie, proszę, niech mi ktoś pomoże to zrobić i wytłumaczy o co w ogóle tu
chodzi, Z góry dziękuje.
30 lis 18:43
Sylwia: a) Prosta równoległa to taka która ma ten sam współczynnik a. Ogólne równanie prostej to
y=ax+b.
Nie napisałaś równania prostej. Bez tego nie da sie zrobic zadania
30 lis 18:55
Ania: W ogóle sobie pomyliłam przykłady

sorry, to ma być tak:
a) o: (x + 2)
2 + (y − 3)
2 = 1 k: y = x
| | 1 | |
b) o: x2 + y2 − 2x + 12y + 28 = 0 k:y = − |
| x |
| | 2 | |
30 lis 19:07
Ania: Proszę pomóżcie, jestem tępa z tego
30 lis 19:49
Ania: Nie wiem nawet jak przekształcić to x
2+ y
2 − 2x + 12y + 28 = 0 na postać kanoniczną...
30 lis 20:36
rafi1993: x2−2x+y2+12y+28=0
(x−1)2−1+(y+6)2−36+28=0
(x−1)2+(y+6)2−9=0
(x−1)2+(y+6)2=9
2 gru 18:25