Bogdan:
Zadanie pierwsze.
Po wymnożeniu otrzymujemy: 2a + 2b − 2c +
3√2(2a − 2b + c) +
3√4(−2a + b + c) = 10
Trzeba rozwiązać układ równań:
| ⎧ | 2a + 2b − 2c = 10 | |
| ⎨ | 2a − 2b + c = 0 |
|
| ⎩ | −2a + b + c = 0 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Zadanie drugie.
|x − m| + |x − 7| = 3 ⇒ |x − m| = 3 − |x − 7|
x − m = −3 + |x − 7| lub x − m = 3 − |x − 7|
|x − 7| = x − m + 3 lub |x − 7| = −x + m + 3
Jeśli jest nieskończenie wiele rozwiązań, to:
−m + 3 = −7 lub m + 3 = 7
m = 10 lub m = 4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Zadanie trzecie.
A =
3√2 + √5 +
3√2 − √5
A
3 = ... = 4 − 3A ⇒ a
3 + 3A − 4 = 0 ⇒ (A − 1)(A
2 + A + 4) = 0 ⇒ A = 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Zadanie czwarte.
2010 = 2
1*3
1*5
1*67
1, liczba dzielników jest równa (1 + 1)*(1 + 1)*(1 + 1)*(1 + 1) = 16
Wyjaśnienie jest m.in. tu
77025
2010
2 = 2
2*3
2*5
2*67
2, liczba dzielników jest równa (2 + 1)*(2 + 1)*(2 + 1)*(2 + 1) = 81
analogicznie 2010
n = ....