Dzilniki.
Ola: Ile wynosi liczba dzielników naturalnych liczby 52?
30 sty 15:56
ICSP: Wypisz dzielniki liczby 52.
30 sty 15:57
Kejt: najłatwiej Ci będzie jak to sobie na czynniki pierwsze rozłożysz..
30 sty 15:58
Bogdan:
Każdą liczbę naturalną można przedstawić w postaci:
n = p1k1 * p2k2 * p3k3 * ... * pmkm,
gdzie: p1, p2, p3, ... , pm to liczby pierwsze,
k1, k2, k3, ... , km to naturalne wykładniki.
Liczba wszystkich dzielników liczby n (łącznie z dzielnikiem 1 oraz z dzielnikiem n)
jest równa: (k1 + 1) * (k2 + 1)* (k3 + 1) * ... * (km + 1).
Np.: 2520 = 23 * 32 * 51 * 71, liczba dzielników = (3 + 1)*(2 + 1)*(1 + 1)(1 + 1) = 48
30 sty 16:34
karola: 249:813
2 gru 19:22
karola:
2 gru 19:22
Eta:
813= (23)13= 239
an: am= an−m
249 : 239= ....
2 gru 19:25