pilne
kasia: Pomóżcie
znajdz rownanie prostej rownoległej do podanej prostej przechodzacej przez punkt b
3x+4y−1=0 P=(−2, −1)
mogłby ktos wykonac całe to zadanie ? prosze
5 gru 22:20
5 gru 22:22
aa: 4y=−3x+1 /:4
y=−34x+14
proste równoległe mają ten sam współczynnik kierunkowy( to co stoi przy x)
więc twoja nowa prosta ma postać y=−34x+b
teraz tylko współrzędne punktu P podstawiasz do nowego równania i wyliczasz b
5 gru 22:24
kasia: a mogłys wykonac to zadanie całe ? chhciałabym j ecałe rozwiazane tak jak ma byc

tak mi
bedzi elepiej
5 gru 22:25