Prosze o pomoc
mONIśKA: -7 dzielone przez x-3 =


dzielone przez x
2 - 9
21 mar 14:43
mONIśKA: bardzo Was prosze...

matematyka to czrna magia jest dla mnie
21 mar 14:49
tim: Zapisz w postaci ułamka:
np.
-7
----
x-3
21 mar 14:50
mONIśKA:
-7
---- = ------
x-3 x2-9
21 mar 14:52
tim:
-7
---- = ------
x-3 x+3(x-3)
Podobnie jak w poprzednim.
21 mar 14:55
kylu: -7x - 21
21 mar 14:57
mONIśKA: w zalozeniu mam x≠3 i x≠-3 tak?
21 mar 15:01
tim: Tak.
21 mar 15:03
mONIśKA: thx
21 mar 15:06
mONIśKA: a teraz musze skrocic to wyrazenie i podac zalozeia:
5z2 - 3z
----------- =
4z3 - z2
21 mar 15:08
mONIśKA: tego tez nie wiem za bardzo

21 mar 15:09
tim: A miałaś równanie kwadratowe i Δ?
21 mar 15:12
mONIśKA: tak mialam, wlasnie o trzeba zastosowac..
21 mar 15:16
mONIśKA: mialam wzory na x1 i x2 no i na Δ
21 mar 15:17
tim: No właśnie, więc tak:
5z2 - 3z
----------- I u góry i na dole możemy wystawić z przed nawias:
4z3 - z2
z (5z - 3)
----------- Skracamy po z.
z * z (4z - 1)
5z - 3
-------
z (4z-1)
Z założenia wiemy, że w mianownika nie może być 0.
z (4z - 1) ≠ 0 ⇔ z ≠ 0 lub 4z - 1≠ 0
z ≠ 0
4z ≠ 1 z ≠ 1/4
Możemy też z deltą:
z(5z - 3)
----------- Skracamy z.
z(4z2 - z)
5z - 3
------
4z2 - z
Z założenia w mianowniku nie może być 0
4z2 - z ≠ 0
Δ = 1 - 0 = 1
√Δ = 1
1 - 1 1 + 1
----- ≠ 0 ----------- ≠ 1/4
8 8
21 mar 15:21
mONIśKA: nie znam Cie ale kochany jestes, bardzo dziekuje
21 mar 15:22
mONIśKA:
x2-x-2
---------
x2+x-6
do tego zalozenie:
x2+x-6≠0 tak?
21 mar 15:36
tim: Tak
21 mar 15:36
mONIśKA: tutaj tez mam skracanie...wiec zrobie tak jak u gory, zobaczymy czy mi wyjdzie
21 mar 15:36
mONIśKA:
x(x-2) x-2
------- = ---- po skroceniu x
x(x-6) x-6
co dalej?
21 mar 15:47
tim: Monisiu, gdzie ty tu masz skracanie... Gdy wyciągasz przed nawias we wszystkich trzech
musi być to samo np.:
x + 2x + x2 wyciągasz przed nawias x, bo jest we wszystkich trzech i zostaje:
x(1 + 2 + x).
A założenie trzeba rozwiązać.
21 mar 15:51
mONIśKA: ehhhhhhhhhhhhhhhhhhhh to nie wiem
21 mar 15:52
tim: x2-x-2
---------
x2+x-6
Tutaj nie ma niczego we wszystkich trzech, więc nic nie możesz skrócić.
A założenie:
x2 + x - 6 ≠ 0 trzeba obliczyć Δ. Spróbuj.
21 mar 15:54
mONIśKA: ale nie wychodzi mi to wogole:(:(:(
21 mar 15:59
21 mar 16:04
mONIśKA: prosze rozwiaz mi to

mialam w szkole dopiero jedna lekcje z tego i to w dodatku
strasznie roztrzepana, wiec kompletnie tego nie rozumiem
21 mar 16:14
tim: x2 + x - 6 ≠ 0
Δ = b2 - 4ac
Δ = 1 + 24
Δ = 25
√Δ = 5
x1 = -b2 - √Δ = -1 - 5 = -6
--------------- ------- ---- = -3
2a 2 2
x2 -b2 + √Δ = -1 + 5 = 4
--------------- ------- ---- = 2
2a 2 2
Wychodzi, że
x2 + x - 6 ≠ 0
x ≠ -3 x ≠ 2
21 mar 16:21
mONIśKA: noo dokladnie taka mam odpowiedz

dziekuje bardzo
21 mar 16:21
21 mar 16:26
tim: Nic nie szkodzi
21 mar 16:26
mONIśKA: a tam na poczatku wyszlo, ze x+1
----
x+3
to ze wzoru skroconego mnozenia tak?
21 mar 16:30
mONIśKA: boo taka mam odpowiedz w ks
21 mar 16:30
tim: Gdzie?
21 mar 16:31
mONIśKA: noo w odpowiedzi mam, że
x+1
----
x+3 , x≠-3 i x≠2
21 mar 16:34
tim: Do tego jednego przykładu:
x
2-x-2
---------

x
2+x-6
21 mar 16:40
kana: tak do tego mam odp w ksiazce:
x+1
----
x+3 , x≠-3 i x≠2
21 mar 16:41
mONIśKA: tak do tego mam odp w ksiazce:
x+1
----
x+3 , x≠-3 i x≠2
21 mar 16:42
tim: Tak, wiem taks ię zgadza, ale nie wiem gdzie się skróci. Bogdana zawołać, lub Etę
21 mar 16:46
21 mar 16:48
kana: jak mam ich zawolac?
to ja jestem, tylko nick zmienilam
21 mar 16:49
tim: Juź wiem
21 mar 18:04
tim: 69 <- trzeba uzyskać postać iloczynow. Spróbuj obliczyć x
1 oraz x
2 z licznika.
21 mar 18:05
Bogdan:
Masz rację tim, trzeba zapisać trójmiany w postaci iloczynowej.
Licznik: Δ = 1 + 8 = 9, x = 2 lub x = -1.
Mianownik: Δ = 1 + 24 = 25, x = 2 lub x = -3.
x2 - x - 2 (x - 2)(x + 1)
------------- = ------------------
x2 + x - 6 (x - 2)(x + 3) założenie: x € R \ {-3, 2}
Po skróceniu przez (x - 2) otrzymujemy: (x + 1) / (x + 3)
21 mar 18:23
tim: No właśnie

.
21 mar 18:24
kana: dziekuje
21 mar 20:02
Monika;): Rozwiązujecie moze zadania z ciagów?
28 lut 14:34
Vespi: owszem
28 lut 14:59
Monik:): suma wyrazow 6 i 8 pewnego ciagu arytmetycznego jest rowna 40, a iloczyn wyrazow 2 i 3 tez jest
rowny 40...wyznacz ten ciag
3 mar 17:46
Monik:): PROSZE POMOZCIE:( NIE UMIEM TEGO ZROBIC:(
3 mar 17:51