matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
takie
ja:
Chcę wyznaczyć dziedzinę funkcji f(x)=
√
sinx−0,5
czyli: sinx−0,5≥0 sinx≥0,5 i co dalej? podowiedzcie
2 gru 16:07
krystek:
https://matematykaszkolna.pl/strona/426.html
1
Popatrz dla jakich x sinx≥
2
2 gru 16:11
ja:
pi
czyli bedzie
+2pi*k
6
2 gru 16:15
ja:
?
2 gru 16:15
Aga:
π
5π
Rozwiązaniem jest przedział <
+2kπ,
+2kπ>, gdzie k∊całkowitych.
6
6
2 gru 16:44
krystek:
1
sinx=
dla x=π/6 i dla x=π− π/6=5π/6 i dlatego masz tak jak podała
Aga
2
2 gru 16:48