znajdz odleglosc punktu od prostej
myszzz: Znajdz odleglosc punktu A=(1,-2) od prostej 8x-6y+15=0
20 mar 20:19
daveustro: na tej stronie masz wzór:
1249
A = (1, -2)
8x - 6y + 15 = 0
A = 8
B = -6
C = 15
|Ax
A + By
B + C|
d= -------------------
√A2 + B2
|8 * 1 + (-6) * (-2) + 15|
d= ----------------------------
√64 + 30
35
d= ---
10
d=3,5
pozdr
20 mar 20:49
myszzz: Naprawdę nie wiem jak mam dziękować...Pozdrawiam
20 mar 20:51
daveustro: nie ma sprawy

cieszę się, że pomogłem, a i dla mnie to przedmaturalna powtórka

a i
dzisiaj pisałem z tego powtórkowy sprawdzian, także nie było problemu

pozdr
20 mar 20:56
malgola: daveustro tam jest chyba pomyłka bo powinno być 64+36 a nie 30
20 mar 21:01
daveustro: no tak, skrót myślowy, ale dalej jest dobrze, bo suma to jest 100, czyli pierwiastek
równy 10
sorry

i brawo za spostrzegawczość
20 mar 21:03
malgola: bo -6 do kwadratu jest 36
20 mar 21:03
malgola: dzieki za miłe słowo tez sie uczę mam egzamin z matmy za tydzien pozdrawiam
20 mar 21:05
matt szt: 3x−7−y=0 współżędne G(−1,3)
14 lis 17:50