równanie
mat: równanie Poprawiłam błąd
mat: Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania
Dwaj tynkarze pracując razem otynkują ścianę w ciągu trzech godzin. Gdyby pierwszy z
nich
sam tynkował tę ścianę przez 1 h, a po nim drugi przez 6 h, to otynkowaliby 3/4
powierzchni ściany. W ciągu ilu godzin każdy z tynkarzy może otynkować tę ścianę
samodzielnie?
20 mar 15:45
tim: x - praca I przez godzinę
y - praca II przez godzinę
3x + 3y = 1
przez 3 godziny wspólnej pracy zrobią całą ścianę
x + 6y = 3/4
przez 1 godzinę pracy I i 6 II zrobią 3/4 ściany
3x + 3y = 1
x + 6y = 3/4
Spróbuj rozwiązać układ równań i podaj wynik.
20 mar 15:53
mat: wyszło 1/4 i 1/12 ale to chyba coś nie tak, wydaje mi się ,że to trzeba robić z
wydajności ale kompletnie nie wiem jak
20 mar 16:09
tim: Dokładnie tak wyjdzie i tak się rozwiązuje.
Czyli jak x w godzinę zrobi 1/4 to całą ścianę w 4h.
y w godzinę zrobi 1/12 ściany, to całą w 11h
20 mar 16:14
20 mar 16:14
mat: a wiesz może jak to zrobić korzystając z równań wymiernych?
20 mar 16:48
mat: tim dziękuję za pomoc
20 mar 16:58
Bogdan:
Podpowiadam.
Można rozwiązać układ równań:
1. 1/x + 1/y = 1/3
2. 1/x + 6*(1/y) = 3/4 przy założeniu: x > 0 i y > 0
20 mar 17:05
mat: Dziękuję bardzo

!
20 mar 21:54