dany jest wielomian W(x)=(5m-6)x^4-(4m-6)x^2+m-2.
Przemek: dany jest wielomian W(x)=(5m−6)x4−(4m−6)x2+m−2. Wyznacz wszystkie wartosci parametru m, dla
ktorych wielomian ma dokladnie cztery pierwiastki
27 lis 17:25
kropka: musisz najpierw rozważyć przypadek kiedy 5m−6 jest zerem i sprawdzić czy wtedy będziesz miał
cztery pierwiastki czy nie , jeśli nie to wyliczone m nie spełnia warunków zdania
a drugi przypadek kiedy 5m−6 nie jest równe zero tedy masz równianie czwartego stopnia z
niewidomą, podstawiasz pomocniczą zmienną i rozwiązujesz równie kwadratowe które ma 2
pierwiastki żeby potem kiedy będziesz rozwiązywał z pomocniczą zmienną wyszły ci cztery
pierwiastki, musisz też założyć że dwa pierwiastki równania kwadratowego nie będą sobie równe
nie wiem czy wiesz o co mi chodzi, jak coś to dopytuj
27 lis 17:30
Przemek: trzeba rozwiązać nierówność Δ>0?
27 lis 17:38
kropka: jak już zrobiłeś pomocniczą zmienną to tak
27 lis 17:40
Przemek: czyli jak wyszlo mi Δ=−m2+4m−3 to liczę Δ z tego i równanie czy jak?
27 lis 17:42
kropka: masz może wynik do tego zadania?
27 lis 17:43
kropka: tak wyszła Ci delta i masz założenie że jest >0
czyli
−m2+4m−3>0 i rozwiązujesz
27 lis 17:44
Przemek: nie, niestety nie mam. Ale jak policzylem m1=1 m2=3 to co teraz?
27 lis 17:44
kropka:

rysujesz szkic paraboli i zaznaczasz tam gdzie jest większa od zera czyli m∊(−
∞;1)∪(3,+
∞)
27 lis 17:48
krystek: stosujesz podstawienie x2=t i t>0 i teraz aby byłt 4 pierwiastki muszą być t 1 i t2 dodatnie
czyli z wzorów viete"a ,warunek na 2 dodatnie pierwiastki :...
27 lis 17:49
kropka: jak będziesz miał rozwiązanie to napisz tutaj ja sobie sprawdzę czy dobrze bym zrobiła
a ty do klasy o podst czy rozsz mat?
27 lis 17:50
kropka: czyli jeszcze do tego jak napisał krystek wyżej
rozważasz
t1*t2>0
t1+t2>0
27 lis 17:51
Przemek: i teraz się pogubiłem mam, ze m∊(1,3)/ {6/5}
i jak to zapisac dalej z ta zmienna x2=t
27 lis 17:52
27 lis 17:57
kropka: czy tak to rozwiązywałeś?
i podobnie
t1+t2>0
t1+t2=4m−65m−6
27 lis 17:58
kropka: po rozwiązaniu tych nierówności mi wyszły takie przedziały
do pierwszego m∊(−∞;6/5)∪(2;∞)
do drugiego m∊(−∞;6/5)∪(3/2;∞)
i jak połączyłam wszystkie założenia to m∊(−∞;1)∪(3;∞)
27 lis 18:00
krystek: 1)zał Δ>0
2)t1+t2>0
3)t1*t2>0
I ustalasz wspólny przedział dla tych trzech warunków.
27 lis 18:03