Znajdź pierwiastki równania kwadratowego.
mateusz: 3.dla jakich wartosci parametrow m rowanie x4+(m-3)x2 + m2 = 0 ma 4 rozne rozwiazania
19 mar 20:27
Mickej: x
4+(m-3)x
2 + m
2 = 0
więc tak
x
2=t gdzie t >0
uzyskujemy taką postać
t
2+(m-3)t+m
2=0 i teraz konieczne założenia
1.Δ>0
2. t
1t
2>0
3. t
1+t+2>0
dasz sobie dalej rady
19 mar 20:31
mateusz: licze delte i podstawiam do 2 i 3 punktu? czy wczesniej zamieniam t=x2
19 mar 20:36
mateusz: jakbys mogl to napisz mi
19 mar 21:03
Mickej: wzory vieta stosujesz iloczyn i suma pierwiastków
tu masz wzorki
1403
19 mar 21:07
mateusz: jaka ci wyszla delta bo mi jakas dziwna
19 mar 21:12
mateusz: jakbys mogl to przeliczyc prosze
19 mar 21:16
Mickej: Δ=m2+2m-3
19 mar 21:21
mateusz: no mi troche inaczej, i ztego znowu licze delte

a potem pierwiastki?
19 mar 21:23
mateusz: delta wyszla i co dalej?
19 mar 21:24
Mickej: z tego robisz teraz takie cos skoro
Δ>0 to
m2+2m-3>0
a co do wzorów vieta to bierzesz z tej funkcji
t2+(m-3)t+m2=0
19 mar 21:25
mateusz: m2+2m-3>0
-m+3>0
m2/1>0
w pierwszej linicje licze pierwiastki? czyli wychodza 4 rozwiazania?
19 mar 21:29
Mickej: taK
19 mar 21:37
mateusz: m1=-1, m2=3, m2>0, m<3 i z tego wybieram czesc wspolna?
19 mar 21:41
Mickej: tak
19 mar 21:43
mateusz: m nalezy (0,3) tak czy znowu cos zle
19 mar 21:48
Mickej: zapomniałeś o -1 i przy trujce nawias otwarty bo też jest rozwiązaniem
19 mar 21:50
mateusz: czyli m nalezy(0,3) plus -1
19 mar 21:55
Mickej: (0;3> plis -1
19 mar 21:57
mateusz: czemu > anie )

?
19 mar 22:03
mateusz: czemu > anie )

?
19 mar 22:04
%253Cpre%253E%253Cb%253Emateusz%253A%253C%252Fb%253E%2520czemu%2520%2520%2526%252362%253B%2520anie%2520)%253Cimg%2520style%253D%2522margin-bottom%253A-3px%2522%2520src%253D%2522emots%252F2%252Fpytajnik.gif%2522%253E%253F%250A%253C%252Fpre%253E
19 mar 22:05
Mickej: bo jak taki nawias ) to znaczy ze liczba przy nim nie nalezy a taki> to należy
19 mar 22:06
mateusz: no wyszlo ze m mniejsze od 3 czyli nie liczy sie 3
19 mar 22:33