Nie mogę tego zrobić, proszę o pomoc
M.: 1.
Sinus kąta α∈( pi; 3pi/2) jest o √2/2 większy od kosinusa tego kąta. oblicz cos α
2.
rozstrzygnij czy dla kazdej liczby X∈(0; pi) zachodzi rownosc ctgx + sinx/1+cosx = 1/sinx
19 mar 10:12
Basia: ad.1
sinα = cosα + √2/2
sin2α + cos2α = 1
( cosα + √2/2)2 + cos2α = 1
cos2α + √2*cosα + (2/4) + cos2α = 1
2cos2α + √2*cosα - (1/2) = 0
t = cosα i α∈(π/2; 3π/2)
-1 < t < 0
2t2 + √2*t - (1/2) = 0
Δ = (√2)2 - 4*2*(-1/2) = 2 + 4 = 6
√Δ = √6
t1 = (-√2-√6)/4 = -(√2+√6)/4
t2 = (-√2+√6)/4
t1 < 0
musimy sprawdzić czy t1 > -1
przypuśćmy, że tak
wtedy byłoby:
-(√2+√6)/4 > -1 /*(-1)
(√2+√6)/4 < 1 /*4
√2 + √6 < 4 podnosimy obustronnie do kwadratu
2 + 2√2*√6 + 4 < 16
2√12 < 10
2√4*3 < 10
4√3 < 10
√3 < 10/4 = 5/2 podnosimy obustronnie do kwadratu
3 < 25/4
i tak jest
czyli cosα = -(√2+√6)/4
---------------------------------
t2 = (-√2+√6)/4 > 0
czyli cosα ≠ (√6 - √2)/4
----------------------------
odp.: cosα = -(√2+√6)/4
19 mar 19:24
M.: dziękuję

czy mogę nap jeszcze pare zadan z tego dzialu? ja tego poprostu nie
rozumiem...
19 mar 19:26
Basia:
rozstrzygnij czy dla kazdej liczby x∈(0; π) zachodzi rownosc ctgx + sinx/(1+cosx) =
1/sinx
1 + cosx ≠ 0
cosx ≠ -1
w przedziale (0;π) cosinus nie przyjmuje wartości -1
nie ma zastrzeżeń
sinx ≠ 0
x ≠ π/2
powyższa równość
nie zachodzi dla π/2 ∈ (0; π)
czyli nie
inaczej można powiedzieć, że powyższa równość zachodzi dla
x∈(0;π)\{π/2} = (0;π/2) u (π/2;π)
19 mar 19:29
Basia: Napisz, ale może spróbujemy razem je rozwiązać.
19 mar 19:30
M.: 2 + 2√2*√6 + 4 < 16
a czy tu nie powinno byc 2+2
√2*
√6+6

<16
19 mar 19:36
M.: ok.
zadanie:uzasadnij, że wartość wyrażenia cos2α+8sin21/2α*cos21/2α nie należy do wartości
zmiennej x
19 mar 19:40
M.: no własnie mi też wyszło że
nie zachodzi a w odp mam ze zachodzi...
19 mar 19:42
Basia: oczywiście, że powinno, ale i tak jest o.k.
2√12 < 8
√12 < 4
tak jest na pewno bo 4 = √16
19 mar 19:43
Basia: W odpowiedziach bywają błędy.
19 mar 19:44
Basia:
Dobrze to czytam ?
cos2α+8sin2(α/2)*cos2(α/2)
19 mar 19:46
M.: cos2α + 8 sin2 *(1/2) α * cos2 *(1/2)α
19 mar 19:48
Basia:
Jeżeli dobrze to zapiszmy to tak:
cos2α + 2*4*[sin(α/2)*cos(α/2)]2 =
cos2α + 2*22*[sin(α/2)*cos(α/2)]2 =
cos2α + 2*[2sin(α/2)*cos(α/2)]2
poszukaj teraz wzorów na cos2α i sin2α
i zastanów się czym można zastąpić wyrażenie 2sin(α/2)*cos(α/2)
19 mar 19:50
Basia:
1 α
(1/2)*α = ----*α = ----- = (α/2)
2 2
zgadza się ?
19 mar 19:51
M.: tak
19 mar 19:52
Basia: no to szukaj wzorów i myśl czym zastapić 2sin(α/2)*cos(α/2)
19 mar 19:53
Basia: wzory są na tej stronie; link
1543
19 mar 19:56
M.: sin2α=2sinαcosα może być taki?
19 mar 19:56
Basia: nawet musi
jeszcze cos2α
19 mar 19:57
M.: cos2α= 2cos2α-1
19 mar 19:59
M.: no na tej str jest trochę inny...
19 mar 20:00
M.: ale na jedno wychodzi
19 mar 20:00
Basia: to prawda, ale nam by się przydał inny
cos2α = cos2α - sin2α
a teraz skoro:
2sinαcosα = sin2α to
2sin(α/2)cos(α/2) = ile?
19 mar 20:01
Basia: po lewej stronie zamiast α mamy α/2 to po prawej też w miejsce α wstawiamy α/2
to ile wyjdzie ?
19 mar 20:04
M.: sin2α /2 ?
19 mar 20:04
Basia: dobrze; ale 2α/2 = ile ?
19 mar 20:05
M.: α
19 mar 20:06
Basia: właściwie to jest sin(2α/2)
19 mar 20:06
M.: czyli sinα ?
19 mar 20:07
Basia: o.k.
czyli mamy:
2sin(α/2)cos(α/2) = sinα
cos2α = cos2α - sin2α
i podstawiamy do
cos2α + 2*[2sin(α/2)*cos(α/2)]2
co dostaniemy ?
19 mar 20:08
M.: chwilke, musze sobie przepisac na kartke
19 mar 20:09
M.: cos2α -sin2α+2sinα
19 mar 20:11
Basia: niezupełnie
cos2α - sin2α + 2(sinα)2 = cos2α - sin2α + 2sin2α =
napisz co dalej
19 mar 20:13
M.: sin2α+cos2α=1
19 mar 20:14
Basia: oczywiście
= cos2α + sin2α = 1
czyli pokazaliśmy, że
cos2α + 8 sin2 *(1/2) α * cos2 *(1/2)α = 1
dla każdego kąta α
czyli nie zależy od α
19 mar 20:16
Basia: oczywiście
= cos2α + sin2α = 1
czyli pokazaliśmy, że
cos2α + 8 sin2 *(1/2) α * cos2 *(1/2)α = 1
dla każdego kąta α
czyli nie zależy od α
19 mar 20:16
M.: dobrze? a jakie bedzie uzasadnienie?
19 mar 20:16
Basia: Zrozumiałeś jako tako ?
19 mar 20:17
M.: a no tak swietne dziekuje

moze kolejne?
19 mar 20:17
M.: no ze trzeba podstawiac pod wzorki i szukac odpowiednich
19 mar 20:18
Basia: Cały ten rachunek jest uzasadnieniem.
Ostateczna odpowiedź może być taka:
Ponieważ, jak pokazaliśmy wyżej
cos2α + 8 sin
2 *(1/2) α * cos
2 *(1/2)α = 1 dla każdego kąta α
to wartość wyrażenia nie zależy od zmiennej α
a wartość wyrażenia
cos2x + 8 sin
2 *(1/2) x * cos
2 *(1/2)x
nie zależy od zmiennej x
(wartość tego z α na pewno nie zależy od x bo tam po prostu nie ma x, ale to zwykła
literówka
miało być
od α )
19 mar 20:22
Basia: a tam po sin2 i po cos2 nie może być *
8sin2[(1/2)α] i cos2[(1/2)α]
tak trzeba pisać
19 mar 20:25
M.: ok

a czy x i y to moze byc to samo co α i β?
19 mar 20:27
M.: wiem wiem
19 mar 20:27
M.: bo to do nast zadania mi potrzebne. dziekuje rozjasnilo mi sie troche w umysle
19 mar 20:29
Basia: zasadniczo tak, ale zwyczajowo α, β,.... to kąty w stopniach, a x,y,..... to kąty w
radianach
(zwyczajowo nie znaczy obowiązkowo)
19 mar 20:30
Basia: Miło mi. Jakby co to pisz !
19 mar 20:31
M.: a takie?
oblicz miary katow ostrychα i β wiedzac ze sin(α-β)=1/2 i cos (α+β)=1/2
19 mar 20:34
Basia:
jeżeli α i β są ostre czyli z przedziału (0;90) to -90 < α-β < 90 i 0< α+β < 180
ale
sin(α-β) = 1/2 > 0 ⇒ 0 < α-β < 90
cos(α+β) = 1/2 > 0 ⇒ 0 < α+β < 90
w przedziale (0; 90) sin i cos tylko raz przyjmują wartość 1/2
sinus dla 30; cosinus dla 60
stąd
α - β = 30
α + β = 60
i trzeba rozwiązać układ równań
19 mar 20:42
M.: dziekuję.
z reszta powinnam sobie poradzić w razie co to napiszę
19 mar 20:49