trygonometria
Andrzej: Wiemy ze tgα = −√3
Nie mamy tabeli, jak to obliczyć ?
23 lis 10:10
Andrzej: ...Ile stopni ma α?
23 lis 10:13
Andrzej: ?
23 lis 11:13
23 lis 11:15
23 lis 11:22
sushi_ gg6397228:
masz dwa linki sobie kliknac−−> pierwsze z wartosciami , drugie z wzorami redukcyjnymi
na Maturze nie napisza w zadaniu z ktorej strony oraz ktorego wzoru skorzystac przy
rozwiazaniu danego zadania
23 lis 11:23
Andrzej: tgα = −√3
tg(−60o) = −tg(60o) = −tg(90o − 30o) = −ctg(300)
stoje w martym punkcie. Jak to się ma równać 120o ?
23 lis 11:35
sushi_ gg6397228:
tg jest ujemny dla 2 i 4 cwiartki
23 lis 11:37
23 lis 11:38
Andrzej: Czyli że −60o w której jest ćwiartce, 4 ?
Nie rozumiem tego przykładu mógłbyś mi to jakoś objaśnić ?
23 lis 11:40
sushi_ gg6397228:
wartosci dodatnie i ujemne sa dla dwoch cwiartek
w zaleznosci ktora chcemy ten wzor redukcyjny stosujemy
23 lis 11:42
sushi_ gg6397228:
− tg x= tg(180o−x)
23 lis 11:42
23 lis 11:43
Andrzej: tg(−√3) = tg(−60o) = −tg60o = tg(180o − 120o)
czyli stąd mam wiedzieć, że α = 120o
23 lis 11:47
sushi_ gg6397228:
podstaw pod x 60 stopni
patrz wzor ktory podalem o 11.42
23 lis 11:55
sushi_ gg6397228:
−tg (60)= tg (180−60)= tg 120 proste
23 lis 11:55
Andrzej: Omg, heh pomyliło mi się trochę z tym [ −tg60o = tg(180o − 120o) ] .
Dzięki za odpowiedzi, już wiem o co chodzi.
23 lis 11:58