Alicja: Punkt A (-2,-2), B(6,-1) C(10,6) są wierzchołkami rąbu ABCD. Znajdź równania prostych, w
których zawierają się przekątne rombu i oblicz współrzędne środka symetrii rombu.
21 kwi 11:02
Jakub: Najlepiej to zrobić z wektorów:
BA = [-2-6,-2-(-1)]
BA = [-8,-1]
Teraz przesuwasz punkt C=(10,6) o wektor BA i masz punkt D
D = (10+(-8),6+(-1) = (2,5)
Dalej już łatwo.
Prostą zawierającą przekątną AC czyli przechodzącą przez punkty A i C liczysz z tego
wzoru
1223. Podobnie z prostą zawierającą przekątną BD.
Środek symetrii to punkt przecięcia się prostych zawierających przekątne.
21 kwi 18:36
22 kwi 09:53
b.: Trzeba sobie przekształcić to co wyjdzie do takiej postaci
22 kwi 15:08