matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
tryg
sss:
jak to ugrysc? (1+sinβ)(1−sinβ)=
21 lis 18:28
Basia:
(a−b)(a+b) = ...... ile ? jeżeli nie wiesz sprawdź tutaj
https://matematykaszkolna.pl/strona/55.html
i zastosuj
21 lis 18:36
depp:
proste
(1+sinβ)(1−sinβ)=1−sin
2
β=cos
2
β najpierw ze wzoru iloczynu sumy i różnicy (a+b)(a−b)=a
2
−b
2
a potem z jedynki trygonometrycznej: sin
2
β+cos
2
β=1 czyli cos
2
β=1−sin
2
β i gotowe!
21 lis 18:36