zadanie z fizyki- rzut poziomy
kromka: Witam
Potrzebuję na jutro zrobić zadanie następującej treści i nie bardzo wiem jak się za nie
zabrać:
Samolot lecący z prędkością V= 720km/h znalazł się nad działem na wysokości h=2km. Wykaż
że gdy pominiemy opór powietrza to torem tego ruchu będzie parabola. Z góry dzięki za
pomoc
18 mar 16:42
kromka: sorki to miało być tak:
Samolot lecący z prędkością V= 720km/h znalazł się nad działem na wysokości h=2km i
wypuścił bombę. Wykaż że gdy pominiemy opór powietrza to torem tego ruchu bomby będzie
parabola.
18 mar 17:00
Jakub: v = 720km/h = 720000m/3600s = 200m/s
h
0 = 2km = 2000m
Jak się zmienia wysokość y w zależności od czasu można policzyć ze wzoru na drogę w ruchu
jednostajnie przyspieszonym (przyspieszenia a=g=10m/s
2)
y = h
0 - at
2/2 = 2000 - 10t
2/2 = 2000 - 5t
2
Odległość x w poziomie zmienia się jak w ruchu jednostajnym
x = vt = 200t → t
2 = x/200
y = 2000 - 5(x/200)
2
y = 2000 - 5x
2/40000
y = 2000 - x
2/8000
y = -(1/8000)x
2 + 2000
Jak widać jest to równanie paraboli (zobacz
79)
18 mar 19:56