prawdopodobieństwo
biedrona: Uszereguj poniższe zdarzenia wg. ich prawdopodobieństwa:
wyrzucenie przynajmniej jednej szóstki przy rzucie sześcioma sześciennymi kośćmi, wyrzucenie
przynajmniej dwóch szóstek przy rzucie dwunastoma kośćmi, wyrzucenie przynajmniej trzech
szóstek przy rzucie osiemnastoma kośćmi.
Błagam o pomoc z możliwie dużym wyjaśnieniem toku rozumowania.
z góry dzięki
17 lis 09:05
wik: najwieksze prawdopodobienstwo, to przynajmniej jedna szostka, potem min 2, min 3, bo sumuje sie
mozliwosci 1 lub 2 lub 3....
17 lis 09:18
b.: zob. schemat Bernoulliego
1025
np.
P(wypadną co najmniej 2 szóstki w rzucie 12 kostkami) =
= 1 − P(wypadnie 0 szóstek w rzucie 12 kostkami) − P(wypadnie 1 szóstka w rzucie 12
kostkami)
= ... (dokończ)
17 lis 09:59
b.: i podobnie pozostałe 2 p−stwa trzeba policzyć i porównać
17 lis 09:59
wik: nie schemat, bo ma wypasc PRZYNAJMNIEJ jedna lub przynajmniej 2....
17 lis 13:03
b.: tak, tak, schemat Bernoulliego −− trzeba policzyc (w przypadku 12 kostek) szanse na 0 lub 1
szostke, dodac, i zdarzenie przeciwne do tego to bedzie to o co chodzi (czyli ze wypadna co
najmniej dwie szostki) −− tak jak napisalem wyzej
17 lis 14:34