Odpiszcie proszę- logatytmy
Marcin: Ogóleie o logarytmach, pomóżcie zrozumieć

Wsześniej pytałem o f(x)= log
2 x - 1 Basia odpisała że to wykres log gdzie a>0 z
przesunięciem o wektor [0;-1] i przechodz przez p(1;-1) a moje pytanie to:
chcę zrozumieć zasadę czyli gdy
f(x)= log
2x - 2 będzie przesunięciem [0;-2] i przechodzi przez (1;-2)
f(x)= log
2x + 2 będzie przesunięciem [0;2] i przechodzi przez (1 ;2)
a jak będzie wyglądał wykres
f(x)= 2 log
4x
b.: a), b): zgadza się
napiszmy
log
4 x = log
2 x / log
2 4 korzystamy z przedostatniego wzoru ze strony
218
i dalej sam...