proszę o pomoc
karo: wyznacz ekstrema i przedziały monotoniczności funkcji oraz przedziały wypukłości i
przedziały przegięcia:
a) y=2x3 -3x2
b)y= 4x/x2+4
c) y= x+√1-x
d) y= 3-3√x2
17 mar 19:57
123: Zrobie a) Pozostale robi sie analogicznie tylko trudniej pochodna obliczyc
y=2x3 - 3x2
f(x)'=6x2 - 6x = 6x(x-1) czyli funkcja ma dwa ekstrema, x=0 x=1, Zauważmy przeto, że w
przedziale (-∞,0) funkcja rosnie, w przedziale (0,1] funkcja maleje i w przedziale
(1,+∞) funkcja rosnie
f(x)''=(f(x)')' = (6x2-6x)'= 12x - 6
Funkcja jest wypukla w przedziale (a,b) jezeli jej druga pochodna w tym przedziale jest
dodatnia a wklesla gdy jej druga pochodna jest ujemna, zatem wystarczy rozwiazac
nierownosc liniowa.
21 mar 08:55
jolcia: Proszę o pomoc
Wyznacz przedziały wklęsłości i wypuklości i punkty przegięcia:
a) f(x)= x * ex
b) f(x)=2x−3 kreska ułamkowa x+1
1 wrz 14:07
1 wrz 21:47