Wyznacz przedziały wklęsłości i wypuklości i punkty przegięcia
jolcia: Proszę o pomoc
Wyznacz przedziały wklęsłości i wypuklości i punkty przegięcia:
a) f(x)= x * ex
b) f(x)=2x−3 kreska ułamkowa x+1
1 wrz 14:09
b.: korzystaj z funkcji (wypisane po lewej), i pisz np. e^x a nie ex, wtedy dostaniesz ex
(bo, jak sądzę, chodzi o ex, a nie e*x, jak napisałaś...)
zadanie sprowadza się do policzenia drugiej pochodnej f; jeśli na przedziale (a, b) mamy f''<0,
to funkcja f jest wklęsła na tym przedziale (i podobnie, gdy f''>0, to wypukła).
policz więc f''...
1 wrz 21:34
b.: a i nie spamuj, proszę: jak nikt nie pomaga, lepiej podbić post (napisać w nim coś), niż
tworzyć nowy...
1 wrz 21:37
jolcia: ale ja nie umiem właśnie obliczyć '' pochodnej .
2 wrz 12:14
AS: No to zacznij od początku.
Przeczytaj co to jest pochodna,oblicz pochodne podstawowych funkcji,
posuwaj się do przodu.
Rozwiązanie problemu przez kogoś nic Tobie nie da jak nie znasz podstaw.
2 wrz 12:25
jolcia: ja nie umiałam akurat tych przykładów. Ale dziękuje wszystkim za pomoc. Już mi ktoś pomógł.
2 wrz 22:09
Kala: Bardzo prosże może któś rozwiązać to
wyznacz ekstrema oraz przedziały monotoniczności funkcji
f(x)= x+√1−x
6 lut 21:12