proszę o pomoc
aga: bardzo proszę o pomoc w obliczeniu najmniejszej i największej wartości funkcji f w podanym
przedziale f(x)=−x2+2x+5 x∊(0;3)
15 lis 00:18
15 lis 00:28
aga: proszę o rozwiązanie będę mogla wtedy to przeanalizować i sprawdzić
15 lis 00:52
Aga: W twoim przypadku jest nieco inaczej bo zapisałaś przedział otwarty, więc nie możesz liczyć
f(0) i f(3) bo końce przedziału nie należą do przedziału.
| | b | | −2 | |
p=xw=− |
| = |
| =1∊(0,3) |
| | 2a | | −2 | |
ramiona do dołu więc największa wartość istnieje w wierzchołku:x=1,
a najmniejsza nie istnieje.
15 lis 09:51
aga: Tam powinien być jednak przedział zamknięty, napisałam z błędem. Więc jak to rozwiązać?
15 lis 18:58
Aga: | | −Δ | |
Liczysz q= |
| lub f(1)=−1+2+5=6 jest to największa wartość |
| | 4a | |
Dalej liczysz f(0)=5
f(3)=−9+6+5=2
Najmniejsza to 2.
15 lis 19:53