po
myszzz: Witam wszystkich! Mam ogromny problem z zadaniami z matematyki pomoże ktoś? Mój problem
nie wynika z lenistwa, po prostu zawsze miałam kłopoty z matmą... Z góry dziękuję

1. Znajdz pole kwadratu ABCD mając dane dwa sąsiedne wierzchołki:
A=(2,3) i B=(-2,1)
2.Znajdź środek i promień okręgu opisanego na trójkącie o wierzchołkach:
A=(-1,6) B=(3,-2) C=(-4,-3)
3.Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty
A=(2,2) i B=(-2,4)
4.Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt A=(2,4) i prostopadłej do prostej
2x+y-10=0
5.Znajdź punkt B symetryczny do punktu A=(-1,-3) względem prostej x+2y-2=0
Będę ogromnie wdzieczna każdemu kto pomoże
17 mar 15:54
Eta:
Pomogę Ci!
ale chciałabym byśmy razem rozwiazały te zadania!
tylko wtedy znikną Twoje "kłopoty"
Z " gotowca" niczego sie nie nauczysz.
Czekam więc i zapraszam do wspólnego rozwiązywania
17 mar 16:51
myszzz: Tak tylko że ja uczę się w Liceum dla Dorosłych a nie dziennym jestem troszkę starsza niż
licealiści, a to zadania na moją pracę semestralną(oczywiście nie wszystkie).
Jestem całkowicie zielona i nawet nie wiem jak zacząć, ponieważ miałam kilka lat przerwy
w edukacji... ale i tak bardzo dziękuję za chęci
17 mar 17:27
Eta:
Zatem poczekaj , bo teraz pomagam innym

Czyli chcesz " gotowca" ?( to później na bank pomogę

)
17 mar 17:32
tim: 1. Narysuj sobie ten odcinek. Jak wiemy pole kwadratu to a
2. a to będzie odcinek |AB|.
|AB| możemy znaleźć z twierdzenia Pitagorasa (x
a - x
b)
2 + (y
a - y
b) = |AB|
2
Spróbuj.
3. Jest taki wzór na proste przechodzące przez 2 punkty.
1223
17 mar 17:39
tim: 2, 4, 5 dla ciebie Eto ^^
17 mar 17:40
myszzz: Eta i Tim jestem Wam bardzo wdzieczna

! Dziekuje
17 mar 17:41
tim: (xa - xb)2 + (ya - yb)2 = |AB|2
Chochlik: Poprawiam wzór.
17 mar 17:46
myszzz: Bardzo Was przepraszam ale co do zadania 1. to co mam dalej zrobić z tym wzorem? jakaś
mała wskazówka proszę bo często mnie jako słuchacza nie ma na zajęciach bo pracuję za
granicą... Bardzo dziękuję za wszelkie wskazówki
17 mar 18:07
Eta: Podstaw współrzędne punktów :
A( 2,3) B( - 2 ,1)
i oblicz długość IABI
Pole kwadratu to P= IABI2
17 mar 18:11
tim: Podstawiasz do wzoru odległości między punktem na osi x i osi y.
A (2,3)
xa = 2
ya = 3
B (-2,1)
xb = -2
yb = 1
Podstaw i obliczysz bok kwadratu.
17 mar 18:12
tim: Eta, no wyprzedziłaś mnie
17 mar 18:13
Eta: tim! pamiętasz ,że byłam " cometą" ( czy zpomniałeś

)
więc prędkość mam kosmiczną
17 mar 18:15
tim: Nie da się zapomnieć o 'tak szybkiej' komecie xD
17 mar 18:16
myszzz: Oj dziękuję Wam bardzo bardzo jestem po 30 a matematyka nie byla moją mocną stroną

Jeśli jeszcze w czymś bedziecie mogli mi pomóc będę bardzo wdzieczna
17 mar 18:17
myszzz: próbuję coś zdziałać sama ale nic z tego, żeby to pojąć musialabym sie uczyc podstaw:(
17 mar 18:25
tim: Mam chrapkę na zadanie 2, ale Eta by musiała sprawdzić. Wyzwanie dla mnie ^^
Z Pitagorasa obliczysz długości boków |AC| = √90, |AB| = √80, |BC| = √50
Z wzoru na r trójkąta opisanego na:
a * b * c √90*80*50 600
r = --------------- = ------------------- = -------- = 5
4 P 4 P 4 * 30
P liczymy z wzoru Herona:
√p(p-a)(p-b)(p-c) gdzie p = (a+b+c)/2
po podstawieniu wychodzi √900 czyli {30}
17 mar 18:31
tim: Proszę o sprawdzenie.
17 mar 18:35
myszzz: (2+2)
2 + (3-1)
2=IABI
2
IABI
2=4
2 + 2
2
IABI
2=16+4
IABI
2=20
IABI=
√20
Coś takiego
17 mar 18:42
tim: Jeżeli chodzi o 1 to tak.
Pole to a2. Oblicz pole.
17 mar 18:43
myszzz: dobrze zaczęłam to 1?
Dzieki Tim za poświęcenie czasu
17 mar 18:44
tim: Tak, policz |AB|2
17 mar 18:47
myszzz: czyli do 1.
P=a
2
P=
√202
P=20cm
2
Dobrze?
17 mar 18:47
tim: Wynik dobrze, ale bez cm2
17 mar 18:48
myszzz: Oki Tim i Eta ja chyba Wam polubię matematykę

to zspróbuję teraz 3 bo 2 to dla mnie
czarna magia
17 mar 18:52
tim: Co do drugiego: długości boków podobnie jak w pierwszym:
|AC| = √90, |AB| = √80, |BC| = √50
Wzór jest taki:
a * b * c
r = ---------------
4 P
A, że znasz tylko długości boków najlepszy jest wzór Herona:
√p(p-a)(p-b)(p-c) gdzie p = (a+b+c)/2 (pół obwodu)
17 mar 18:55
myszzz: Mam pytanko czy do zad.3 mam zastosowac ten wzor?
y=ax+b ?
17 mar 19:02
tim: Do obliczenia prostej służy wzór: (x
2 - x
1)(y - y
1) = ...
Potem musisz tak przekształcić aby wyszło ci
y = ax + b
17 mar 19:04
myszzz: łohohoho to nie mogę od razu wstawić tego y=ax+b ?

świetnie teraz to w ogóle nic nie rozumiem
17 mar 19:06
tim: Jak masz ten wzór:
(x2 - x1)(y - y1) = (y2 - y1)(x - x1)
x1 oraz x2 oraz y1 oraz y2 to współrzędne
x i y to te z wzoru y = ax + b
Podstaw współrzędne do wzoru i zapisz to.
17 mar 19:08
myszzz: cos takiego?
A=(2,2) B=(-2,4)
2=a*2+b
2=2a+b
17 mar 19:13
tim: (xb - xa)(y - ya) = (yb- ya)(x - xa)
(-2 - 2)(y - 2) = (4 - 2)(x - 2)
(-4)(y - 2) = 2(x-2)
-4y + 8 = 2x - 4
-4y = 2x - 12
4y = -2x + 12
y = (1/2)x + 3
17 mar 19:18
Geniusz : 500 4√625 + 2 = 3√8
17 mar 19:19
myszzz: Jejku ale jestem zacofana

naprawdę nie wiem jak dziękować.
17 mar 19:28