...
?: Oblicz wartość wyrażenia, stosując prawa działań na potęgach.
Mam problem z trzema podpunktami:
e) [(1,42)3:(−0.71)3]*(0,5)3 powinno wyjść −1
h)(640,9*4−0,7)*2−2 wynik to 4
j) (8−√63)34*(8+√63)34 tutaj wyjdzie 1
13 lis 13:40
?: pomoze ktos
?
13 lis 13:47
?: pomozcie ludzie
13 lis 13:55
Eta:
| | a | |
a3:b3= |
| 3 i c3*d3= (c*d)3 |
| | b | |
| | 1,42 | |
e) |
| = −2 i −2*0,5= −1 |
| | −0,71 | |
(−1)
3= .....
h) 64= 4
3= 2
6 i 4= 2
2
podobnie spróbuj sam i podaj wynik .... sprawdzimy
j) zastosuj wzór (a−b)(a+b)= a
2−b
2
otrzymasz: ( 64−63)
3/4= ....
13 lis 13:56
Jaś: [[1,42:(−0,71)]*0,5]3=(−2*0,5)3=(−1)3=−1
13 lis 13:59
?: dobra w h) juz mi wyszło,miałam błąd w tej potędze zamiast 64=26 miałam 25
a w tym J) zastosowałam ten wzór i wyszło mi 134 i to się równa 1?
13 lis 14:03
aa: h
(43)0,9*4−0,7*4−1=42,7−0,7−1=4
13 lis 14:05
aa: no tak
13 lis 14:06
?: mam tu jeszcze jedna zadniae z usuwnaiem niewymiernośc z mianownika:
11+3√3
nie wiem jak to zrobic
13 lis 14:09
Eta:
(a+b)(a2−ab+b2)= a3+b3
(1+3√3)(1−3√3+3√9)=(13+(3√3)3) 1+3= 4
pomnóż licznik i mianownik przez (1−3√3+3√9)
13 lis 14:13
13 lis 14:14
13 lis 14:14