pole
Monika: Mając podane punkty: A(−2;2); B(2; −1); C(4; 2); D(2; 5) oblicz pole tego czworokąta.
Odpowiedź to 8. Z góry dziękuje za pomoc.
13 lis 14:07
len: narysuj wykres, znajdz te punkty i polacz. a wszystko stanie sie jasne
13 lis 14:18
Monika:

To nawet mi żadnego kwadratu, trapezu nie przypomina. Jakieś wskazówki co to za czworokąt?
13 lis 14:24
Uczen: Trapez
13 lis 14:25
Monika: A co tu jest podstawami i wysokością?
13 lis 14:34
Eta:

P= P
1+P
2
→
AB=[4,−3]
| | 1 | | 1 | |
→ P1= |
| | 4*3−4*(−3)|= |
| *24= 12 |
| | 2 | | 2 | |
AD=[4,3]
→
CD=[−2,3]
| | 1 | | 1 | |
→ P2= |
| *| (−2)*(−3) −3*(−2)|= |
| *12= 6 |
| | 2 | | 2 | |
CB=[−2, −3]
Odp:
P=
18 [j
2] ( a Ty podajesz ,że odp; to 8 ? −−− to nie jest prawdą
13 lis 14:43
13 lis 14:45
dero2005:

P
ABC =
12|det(BA
→BC
→)|
P
ADC =
12|det(DA
→DC
→)|
P = P
ABC + P
ADC
BA
→ = [−4, 3]
BC
→ = [2, 3]
|det(BA
→BC
→)| = |−4*3 − [2*3]| = |−12 − 6| = |−18| = 18
DA
→ = [−4, −3]
DC
→ = [2, −3]
|det(DA
→DC
→)| = |−4*(−3) − [2*(−3)]| = |12 + 6| = |18| = 18
P = 9 + 9 = 18
13 lis 14:50
Monika: A jest jakaś metoda inna, bardziej szkolna?
13 lis 14:51
Eta:
To najprostsza metoda .... też "szkolna"
13 lis 14:53
zosia:

metoda szkolna "podstawówkowa"
Mamy dwa trójkąty o podstawie 6 jednostek i wysokościach 3 jednostki
13 lis 15:04
Eta:
No tak! ...... ( nie umieszczałam tego czworokąta w układzie współrzędnych

Przekątne długości e= f= 6 i są prostopadłe
Metoda iście .. "podstawówkowa"
13 lis 15:20
Eta:
@
dero
No to się "rozpędziliśmy"

jak mawia
Gustlik metodą : "dookoła świata"
13 lis 15:28
dero2005:
Eta
ja liczyłem metodą uniwersalną a nie do konkretnego przypadku.
13 lis 17:22
Gustlik: @ Eta, dero
Szczerze mówiąc też bym tak policzył, bo metoda "wektorowa" to najprostsza metoda obliczania
pól figur w układzie współrzędnych. To właśnie "szkolne" metody obliczania pól są dookoła
świata, gdzie wykonuje się żmudne obliczenie odcinków.
1 gru 01:46