okreslic wzajemne polozenie
kate: okresl wzajemne polozenie:
okregu (x+1)2+(y−3)2=2 i prostej y=3x−1
13 lis 10:13
kachamacha: rozłaczne
13 lis 10:15
Aga: Znajdujesz środek i promień okręgu.
10 pierwszy sposób , ilustracja geometryczna : rysujesz okrąg i prostą.
20
Obliczasz odległość środka okręgu od danej prostej zapisanej w postaci ogólnej.
13 lis 10:18
biedrona: za y w równaniu okręgu podstaw równanie prostej, czyli
(x+1)2+(3x−1−3)2=2 i rozwiąż to równanie
13 lis 10:20
Aga:

S(−1,3) r=
√2
Prosta przechodzi przez punkty (0;−1) i (1;2)
13 lis 10:35
kate: zaraz sie za to zabieram tylko najpierw proboje rozwiazac poprzednie zadanko
13 lis 10:40
Bogdan:
Nie potrzeba rozwiązywać równania (x + 1)2 + (3x − 1 − 3)2 = 2
Wystarczy obliczyć wartość Δ, jeśli Δ < 0 to figury są rozłączne (nie mają punktów wspólnych),
jeśli Δ = 0 to figury są styczne (mają jeden punkt wspólny), jeśli Δ > 0 to figury przecinają
się w dwóch punktach.
13 lis 10:55
kate: a z czego mam liczyc delte
13 lis 11:02
Bogdan:
z tego: (x + 1)2 + (3x − 4)2 = 2
13 lis 11:03
kate: to co mam podstawic do a,b, c bo nie czaje
13 lis 11:04
Bogdan:
Zastosuj do rozpisania równania (x + 1)2 + (3x − 4)2 = 2 wzory skróconego mnożenia,
które jak sądzę znasz i uporządkuj zapis, po wykonaniu tej czynności zobaczysz a, b, c.
13 lis 11:12
kate: akuat ich nie znam
13 lis 11:17
13 lis 11:18
Bogdan:
Rozwiązujesz zadanie z równaniem okręgu, a wzorów skróconego mnożenia nie znasz?

Były już w gimnazjum.
13 lis 11:20
kate: no i co w zwiazku z tym


moze i matma jest Twoja mocna strona a pozostalej czesci gowno
wiesz ... zalosne
13 lis 11:22
kate: jak nie chcesz pomoc to nie wypowiadaj sie w tym watku
13 lis 11:22
Bogdan:
13 lis 11:25