Pole koła
NataliaO:

Pola fugur pokazanych na rysunku poniżej są równe. Jaką miarę ma kąt β?
Na rysunku przedstawiony jest wycinek koła z kątem β i promieniem 120. i koło z promieniem 40
8 lis 21:52
Aga: P
k=1600π
P
k=P
wk
β=40
0
8 lis 22:01
NataliaO: skad wzielo sie 40?
8 lis 22:06
ICSP: Aga o jedno β za dużo
8 lis 22:08
NataliaO: przy 1600π?
8 lis 22:09
Aga: oczywiście.
8 lis 22:11
Natalia: dzieki
8 lis 22:14
Aga: Napisałaś na rysunku, że promień r=40., a pole koła = πr
2
| | πR2*β | |
pole wycinka koła o promieniu R=120 i kącie środkowym β = |
| |
| | 3600 | |
Powiedziane jest,że pola mają być równe.
Z rozwiązania równania bez β z prawej strony otrzymasz β=40
0
8 lis 22:17
8 lis 22:23
Aga: Napisz jak coś takiego napisać jak w ostatnim poście na niebiesko? I skąd wiedziałaś, że tam
jest takie zadanie?
spróbuję Ci jeszcze raz jakoś naświetlić
Wycinek koła rysowałaś w poprzednim zadaniu.
r=6, β=20
0
Podstawiasz do wzoru i możesz kalkulatorem obliczyć
Obwód wycinka =suma dwóch promieni i łuku.
Wzór na długość łuku
| | π*r*β | | π*6*20 | | 2 | |
ł= |
| = |
| = |
| π |
| | 1800 | | 180 | | 3 | |
8 lis 23:01