oblicz pole pow. stożka
Biała.: Oblicz pole powierzchni stozka wiedzac ze jego wysokosc ma dlugosc 9cm a miara kata miedzy
tworzaca stozka i jego wysokoscia jest rowna α oraz sin α=2/3
7 lis 21:15
sushi_ gg6397228:
wskazówka
r
2+H
2=l
2
i masz uklad rownan do policzenia
7 lis 21:20
Biała.: mozna troszke jaśniej?
7 lis 21:27
sushi_ gg6397228:
masz dwa uklady rownan (pierwszy wynika z podanej tresci zadania −−> zrob rysunek i zaznacz
kat)
wzor 2 to nic innego jak Pitagoras
7 lis 21:28
7 lis 21:31
Biała.: wyszlo mi
r=3√5/5
l=2√5/5 chyba źle mi wyszło..
7 lis 21:42
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
7 lis 21:42
Biała.: 2l=3r
l=2/3r
podstawiłam do tego drugiego równania
r2 + 92 =(2/3r)2
r2 +81 = 4/9 r2
r2 − 4/9 r2 =−81
5/9r2 = −81
r2 = 9/5
r = 3√5/5
l= 2/3 * 3√5/5 = 2√5/5
7 lis 21:54
7 lis 21:58
Biała.: w odpowiedziach pole wynosi 162π cm2
7 lis 21:58
sushi_ gg6397228:
wiec do poprawy, liczymy od nowa
7 lis 21:59
Biała.:
r= 18√13/13
l= 27√13/13
7 lis 22:07
Biała.: ponawiam.
7 lis 22:12
sushi_ gg6397228:
a gdzie obliczenia−−> sam wynik nic mi nie mowi
7 lis 22:26
sushi_ gg6397228:
bo nie bede mogl znaleźć gdzie zrobilas bład
7 lis 22:28
sushi_ gg6397228:
u mnie wychodzi
p=(r
2+r*l)π
7 lis 22:40