pomocy
46 Malwina: rozwiąż równania i nierówności:
a) 5x3−3x2−2x=0
b) x3−3x3−9x+27=0
c) 2x3−5x2+2x>0
d) (x−2)(x+3)(x−4)<0
7 lis 15:14
Aga: a) wyłącz x przed nawias i do nawiasu Δ
b)Pytanie, czy dobrze przepisane?
c) x przed nawias
d) miejsca zerowe : 2.−3,4
Wężyk od góry od prawej strony i odczytujesz przedziały gdzie są wartości ujemne.
7 lis 15:36
46 Malwina: ucze sie zaocznie i nie pamietam jak to zie robi dlatego jestem tutaj
7 lis 15:44
Aga: Jeśli nikt Ci wcześniej nie pomoże, to wyjaśnię Ci szczegółowo najprawdopodobniej ok. godz.22.
7 lis 15:46
sushi_ gg6397228:
a)
x(5x
2−3x−2)=0 <==>
x=0 lub (5x
2−3x−2)= 0
liczymy Δ do rownania kwadratowego
a= 5
b=−3
c= −2
Δ= (−3)
2− 4*5*(−2)= 9− 20*(−2)= 9+40 = 49
√Δ=
√49=7
| | −b−√Δ | | −b+√Δ | |
x1= |
| x2= |
| |
| | 2a | | 2a | |
zostawiam do policzenia
rozwiazanie x∊{0, x
1,x
2}
b) x
3−3x
2−9x+27=0 grupowanie 1z2 i 3z4
(x
3−3x
2)+ (−9x+27)=0
x
2(x−3) − 9
(x−3) =0 (a*b −c*b = (a−c)*b taki wzorek)
(x−3) *
(x2−9) =0 (
a2−b2=(a−b)(a+b))
(x−3)(x−3)(x+3)=0 <==> x−3= 0 lub x−3=0 lub x+3=0
x=3 lub x=−3
x∊{−3,3}
7 lis 20:41
sushi_ gg6397228:
sciaga jak narysowac wykres
https://matematykaszkolna.pl/strona/142.html
najpierw szukamy miejsc zerowych
sciaga na rownania kwadratowe−−>Δ; x
1 ; i x
2
https://matematykaszkolna.pl/strona/54.html
c) 2x
3−5x
2+2x>0
x(2x
2 −5x+2) >0
zajme sie nawiasem −−> rownanie kwadratowe
2x
2−5x+2=0
a=2
b=−5
c=2
Δ=(−5)
2− 4*2*2= 25− 16=9
√Δ=
√9=3
x
3= 0
| | 1 | |
nasze miejsca zerowe : x3=0, x1= |
| , x2= 2 |
| | 2 | |
widzimy ze kazdy pierwiastek wystepuje dokładnie
jeden raz
zapisujemy w postaci iloczynowej
a(x−x1)(x−x2)(x−x3)
| | 1 | |
2(x−0)(x− |
| )(x−2) >0 −−> patrzymy na pierwszy link i staramy sie zrobic węzyk |
| | 2 | |
d) (x−2)(x+3)(x−4)<0
tutaj mamy juz podane pierwiastki
x−2= 0 lub x+3=0 lub x−4 = 0
x=2 lub x= −3 lub x= 4
kazdy wystepuje dokladnie jeden raz
robimy postac iloczynowa(taka podali w zadaniu) i robimy węzyka
(x−2)(x+3)(x−4)<0
7 lis 20:50