....
Tetryk: f(x)=(2−a)x+3
wyznacz a dla :
a)punkt A=(−5,7) należy do wykresu funkcji f
b)funkcja f jest rosnąca
c)wykres funkcji f oraz wykres funkcji g określonej wzorem g(x)=−3/4x+6 przecinają oś OX w tym
samym punkcie
dziękuje za pomoc
7 lis 13:51
Tetryk: pomożecie ? nie było mnie na lekcjach i nie umiem tego rozwiązać
7 lis 14:11
sushi_ gg6397228:
a) podstaw pod x= −5 a pod y=7 i wylicz
a
b)
https://matematykaszkolna.pl/strona/41.html
c) g(x)= 0 (czyli za y podstawiamy 0 i wyliczamy
x )
potem do wzoru f(x) podstawiamy za y=0 a za
x ta wartosc co wyliczyles przed chwila
7 lis 14:14