proszę o pomoc
inga: sprawdź czy suma liczb a i b jest liczba wymierną jeżeli a= 7√5−4 , b=3511√5
pod ułamkiem jest też − 4 a nie obok
6 lis 00:20
6 lis 00:23
Jolanta: Inga odpowiedz na pytanie o nawiasy
| | 7 | | 35 | | 7*√5+4 | |
a+b= |
| + |
| = |
| wzór (a+b)(a−b)=a2−b2 w |
| | √5−4 | | 11√5 | | (√5−4)*({√5+4} | |
mianowniku
6 lis 00:33
Jolanta: dokończyłąś ?
6 lis 01:32
inga: usunęłam te niewymierne z mianownika i wyszło mi coś nie tak chyba w a=
7√51 a w b =
7√511 b mam chyba dobrze ale coś z tym a mi sie nie zgadza i nie mogę tego dodać na
koniec do siebie
6 lis 01:38
Jolanta: | | 7* (√5+4) | | 7√5+28 | |
a= |
| = |
| |
| | 5−16 | | −9 | |
6 lis 01:59
Jolanta: wspólny mianownik 99 pomnóz licznik w a przez −11 a licznik w b przez 9
6 lis 02:01