kanoniczna
kk: potrzebna mi pomoc w rozwiazaniu zadania
doprowadz wzór funkcji kwadratowej f do postaci kanonicznej
mam przykład f(x)=x do kwadratu −2x
podstawiłam
p=−x do kwadratu = g=x do kwadratu−2x
−−−−−−−−−−−−−−−−−− −−−−−−−−−−−−−−−−−=
2a 4a
3 lis 11:26
sushi_ gg6397228:
zapisz aby to mialo rece i nogi; z lewej strony jest kliknij po wiecej przykladow i zrob
za pomoca ułamka
3 lis 11:28
kk: taa a jak sie robi ten ulamek bo tu nie wskakuje ta funkcja
3 lis 11:31
sushi_ gg6397228:
wcisnij guzik z boku ekranu −−> dostaniesz i ułamki, i kolory i emotioniki
3 lis 11:33
sushi_ gg6397228:
U {licznik}{mianownik} bez stacji miedzy nawiasami i U
3 lis 11:34
kk: f(x)=x2 −2x
p={−x2}{2a}
g={x2−2x}{4a}
3 lis 11:38
sushi_ gg6397228:
a co jest w kolorze czerwonym w poscie o 11.34 U to zostalo zgubione
3 lis 11:39
3 lis 11:40
kk: tak jest zrobione wedugł tego
3 lis 11:42
sushi_ gg6397228:
przeciez nie moze byc w liczniku
x w liczbie
p i q
3 lis 11:45
sushi_ gg6397228:
f(x)= x2 −2x
a=..
b=..
c=...
Δ=...
3 lis 11:46
kk: dobrze wiec konkretnie trzeba najpierw obliczyc ta delete tak a potem to p i q
3 lis 11:51
sushi_ gg6397228:
Δ jest potrzebna tylko do q; masz link, masz podane wzory , to tylko podstawic i obliczyc
3 lis 11:53